2024. május 14. - Bonifác
EUR : 387.34
USD : 359.18
Időjárás ikon22°11°

Magyargyűlölő román akadémikusnak hálálkodott az MTA elnöke

Tudósok egymás közt.

[caption id="attachment_28441" align="alignnone" width="760"] Budapest, 2019. június 2.
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) intézményrendszerének tervezett átalakítása ellen szervezett demonstráció résztvevõi a Budapesti Corvinus Egyetem elõtt, a Fõvám téren 2019. június 2-án. A tüntetést az Oktatói Hálózat és az Akadémiai Dolgozók Fóruma szervezte.
MTI/Balogh Zoltán[/caption]

Kolozsváron személyesen mondott köszönetet a magyarokat gyűlölő Ion Aurel Pop román akadémiai elnöknek Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, amiért szolidaritást vállalt az MTA-val – írta a Magyar Nemzet.

Aurel Pop (aki a Ceausescu-érában a Securitate, vagyis a román titkosszolgálat tagja volt) a romániai magyargyűlölet egyik szószólója. Az akadémiai elnök elképesztő tempóban gyártja magyarellenes nyilatkozatait és a román történelmi konteókat.

Egyik kijelentésében például Mátyás királyt nemcsak románnak nevezi, hanem római származásúnak.

Mátyás tudatában volt római örökségének és annak, hogy a rómaiaktól származik, ami aztán arra sarkallta, hogy parancsot adjon képzeletbeli és szellemes családfája megalkotására. A római Corvina családból származtatás nyilvánvaló hamisítás, de maga a római származás nem, mely – minden kétséget kizáró módon – apja nemzetségének román eredetéhez kötődik. Más szóval, ha a románok a rómaiaktól származnak – ami minden korabeli humanista számára köztudomású volt –, akkor a román eredetű király is szintén a rómaiaktól származott

– fogalmazott Aurel Pop.

Ha nem ismered el a nemzeti ünnepet, nem élhetsz ebben az országban

– üzente Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek a román akadémia elnöke, amikor azt mondta: az erdélyi magyaroknak a „nagy egyesülés” centenáriumán nincs ünnepelnivalójuk.

Forrás: 888.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató