2024. május 21. - Konstantin
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon25°14°

Heller anyó lecserélte a Jobbikot Márki-Zay mozgalmára, és szerinte a Zorbán meg szélsőjobbos

A filozófus a Neokohn-nak adott egy hosszú interjút. Megtudhattuk, hogy Ágikának már nem a Jobbik a favoritja, és a Fidesz szélsőjobboldali párt. De, arról is beszélt, hogy ma Magyarországon hazánkban zsarnoki uralom van - majd azt, hogy a rendszerváltás óta még nem volt ennyire demokratikus az ország.

Részlet az interjúból:

- Egy magyar zsidóban mostanában lehet némi bizonytalanság, ha hazai politikai platformok közül kell döntenie. Kit is válasszon? Esetleg egy — Önt idézve — „zsarnoki” irányvonalat, ahol többek között oligarchikus, családi összefonódások látszanak, vagy a másik oldalról egy olyan ellenzéki tömörülést, ahol helyet szorítanak az egykori antiszemita pártnak (Jobbik) és szellemiségének is?

- Én egy magyar zsidó vagyok, magyar politikát folytatok.

Magyarországnak van egy hagyománya: itt sosem volt vagy lesz baloldali többség.

Ha Magyarországon szabad választások lesznek, kell egy konzervatív, közép-jobboldali párt. Ha nem jön létre ilyen, akkor itt sosem lesz vége ennek a rezsimnek.

Én korábban azt gondoltam, hogy a néppártosodás felé tartó Jobbiknak van egy sansza erre. De alighanem tévedtem. Most lehet, hogy Márki-Zay Péter csinál egy konzervatív pártot. Ez ma életfontosságú kérdés, hogy legyen egy erős jobbközép, konzervatív párt itthon.

- Orbán Viktor szerint a Fidesz ilyen párt.

- Az ő pártja egy szélsőjobboldali párt.

- Miben is?

- Ne vicceljen! Mindenben. Az összes konzervatív otthagyta már ezt a pártot. Ez egy zsarnokság. Egy ember dönt minden felett. Mindig az történik, amit ez az egy ember akar. A Horthy-rendszer autoriter volt. Ott volt egy uralkodó osztály. Még ha rondán is, de ez az osztály uralkodott Magyarországon. Hét különböző miniszterelnök váltotta egymást abban a korszakban.

Ez egy zsarnokság, és szélsőjobboldali.

...

- Valahol azt nyilatkozta, hogy mivel 90 éves és világhírű, a kijelentései miatt nem kerülhet bajba. Mi a helyzet azokkal, akik Önnel egyetértenek, de egzisztenciálisan nem annyira függetlenek, mint Ön?

Erről őket kellene megkérdezni. Én megküzdöttem a magamét a Kádár-korszakban, ki is rúgtak az állásomból, és a hazámból is. Ne felejtse el, 35 évet éltem külföldön. Különben azt gondolom, hogy az ellenzékiek pillanatnyilag nagyon aktívak. Néztem ezt a budapesti előválasztást, nagyon sokan vettek részt benne. Látom, hogy milyen sokan hisznek abban, hogy más lehet a jövőben Budapest főpolgármestere.

Komolyan mondom, a rendszerváltoztatás óta én még nem láttam ennyire demokratikusnak ezt az országot.

Forrás: Neokohn.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató