2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

A Viking feketedoboza rögzítette a baleset pillanatait: "Istenem, egy hajó!"

A Viking Sigyn szállodahajó feketedoboza mindent rögzített, ami a 28 halálos áldozatot követelő tömegkatasztrófa pillanataiban történt. A hangfelvétel perdöntő bizonyítéka lehet annak, hogy kikapcsolták a radar vészjelző hangját - írja a Blikk.

Elsőként egy kétségbeesett nő kiabálását lehet hallani, aki Istenhez fohászkodik. Mint kiderült, hamarabb észlelte a bajt, mint az ukrán kapitány, aki csak később fogta fel, mi történt.

Az úgynevezett Voyage Data Recorder (VDR) rögzítette a Viking navigációs adatait és a kormányállásban elhangzott összes szót is. A felvételeken angolul, németül és oroszul hallhatók a kétségbeesett mondatok.

A kétórás hanganyag a baleset pillanatait is tartalmazza. A Viking kapitányának, Jurij C.-nek nem volt rádióforgalma az ütközésig, azaz előzési szándékáról nem értesítette a Hableányt.

Közvetlenül a baleset előtt, 21:05:38-kor kiabálás hallatszik. Egy női hang kétségbeesve sikítja: „Istenem! Egy hajó!” Három másodperccel később egy férfi kiabál: „Hajó, hajó!” Újabb két másodperc elteltével egy másik férfihang: „Ajajaj!”

Ezután hallható a felvételen egy újabb angolul sikoltozó nő:

„Elütöttél egy hajót!”

Erre kérdez vissza szintén angolul egy férfi:

„Micsoda?!”

Ezután erősödik fel a hajó menetzaja, vagyis a kapitány kinyitotta a kormányállás ajtaját. Ezt követően a hangfelvételen folyamatos telefoncsörgés hallható. Másfél perccel az ütközés után hangzik fel magyarul és németül elsőként a riasztás: „Ember a vízben a Margitszigetnél!”

Innentől másodpercenként hallható a rádió hangja:

„Felborult egy hajó!”

Kiderült az is, hogy a Viking radarképe már másfél perccel az ütközés előtt jelezte, hogy a Hableány vészesen közel van.

Forrás: Blikk

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató