2024. május 19. - Ivó, Milán
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon23°11°

Moszkvában is vergődik a baromarcú ellenzék - tízezrek vonultak utcára

A rendőrség információi szerint 12000 ember gyűlt össze Moszkva központjában (a Novaja Gazeta ellenzéki lap is 22 ezerről ír) , hogy a helyhatósági választáson induló ellenzéki szereplők kizárása ellen tiltakoznak.

A moszkvai választási tisztségviselők körülbelül 30 ellenzékiként induló jelöltet zártak ki a 45 fős moszkvai közgyűlés tagjainak választásából, arra hivatkozva, hogy a jelölteknek nem sikerült elegendő számú hiteles aláírást gyűjteniük az induláshoz.

Ennek ellenére az ellenzéki jelöltek azt állítják, hogy összeszedtek elegendő aláírást, a kizárásra azért került sor, mert a Putyin-párti városatyák féltik a hatalmukat a közgyűlésben. A demonstrálókat Alexej Navalnyij, az ismert (és sokszor letartóztatott) ellenzéki aktivista vezeti, akinek csoportjához tartoznak a most kizárt jelöltek. A demonstrálók olyan táblákkal érkeztek, amin az volt írva, hogy
„Jogom van választani” „Putyin hazudik”.
A tiltakozások múlt vasárnap kezdődtek, akkor a jelöltek választóikkal karöltve vonultak a Moszkvai Városházára, majd onnan a Moszkva Városi Választási Bizottsághoz. A tiltakozók Valentin Gorbunovval, a Bizottság elnökével akartak beszélni, de a rendőrség feloszlatta, 38 embert vettek őrizetbe.
Szintén vasárnap óta tart éhségsztrájkot Ljubov Szobol, az Antikorrupciós Alapítvány jogásza, maga is a döntésig képviselőjelölt, a választási bizottsági döntés miatt. Szobol azóta hivatalos panaszt is benyújtott az eljárást támadva.

A moszkvai helyhatósági választásra szeptember 8-án kerül majd sor.
Forrás: (Kettős)Mérce és Rt.com nyomán
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató