2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Mitszotakisz elkezdte kipucolni a nagyvárosokat, de közben rengetegen érkeznek Leszboszra (Videók)

[fb_button]

Három éve nem rohamozta meg egy nap alatt annyi migráns Leszboszt, mint a héten csütörtökön.

Csütörtökön közel 600 illegális bevándorló érkezett a görögországi Leszboszra Törökországból. Összesen 578 embernek sikerült elérnie a szigetet. A migránsok 13 csónakkal érkeztek, de voltak közülük – összesen 32-en – akiket az Égei-tengerből kellett kimenteni. További 65 illegális bevándorlón kellett segítenie a parti őrségnek Kosz szigeténél és Alekszandropulosz város közelében.

Az Európai Unió és Törökország között létrejött megállapodás értelmében, csak a pozitívan elbírált menedékkérelemmel rendelkezők léphetnének görög területre. Ennek ellenére állítólag megint százával érkeznek migránsok Leszboszra. Még a Soros-féle Orvosok Határok Nélkül szervezet szerint is 2016 óta nem érkezett egyszerre ilyen sok illegális bevándorló a szigetre, mint most.

A török-szír határon 3 nappal ezelőtt több száz honfoglaló törte át a határt, hogy elinduljanak Európa felé, a bal-liberális csürhe hívó szavára. 

A leszboszi táborok a zsúfolásig tele vannak migránsokkal. Körülbelül 2-3 ezer ember befogadására alkalmasak, de 10 ezren élhetnek bennük. A környező szigeteken sem jobb a helyzet.

Mevlut Csavusoglu török külügyminiszter szerint

a szíriai kormány elmúlt hónapokban végrehajtott akciói újabb menekülthullámot indíthat útjára Európa felé.
Eközben az új görög kormány fellép a nagyvárosokban, Szaloniki után most a fővárost takaríttatta ki Mitszotakisz.  A rendőrség felszámolja az illegális migránstanyákat, illetve az azokat védő antifasiszta mozgalmakkal is keményen fellépnek:

Forrás: 888.hu nyomán

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató