2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Betegségnek nevezte a homoszexualitást egy svájci katolikus egyetem tanára - Felfüggesztették

Felfüggesztettek az állásából egy teológusnőt a svájci Université de Fribourgkatolikus egyetemen, amiért még 2017-ben a "Katolikus szexuáletika" óra keretében "betegségnek" nevezte a homoszexualitást, és terápiás központokat is ajánlott, ahol kezelni tudják azt.A docensnőt a kijelentéseiért az egyetem "Spektrum" nevű hallgatói magazinja panaszolta be nemrég az egyetem vezetésénél. Az egyetem egy szerdán kiadott közleményben határolódott el a munkatársától, kijelentve, hogy az ügyben vizsgálatot rendeltek el, a vizsgálat idejére pedig a teológusnőt felfüggesztik az állásából. Mint írják:
A homofóbia nemcsak a saját alapító nyilatkozatunkkal és az akadémiai oktatás minőségi elvárásaival ellenkezik, de a II. Vatikáni Zsinaton alapuló helyes teológiai elvekkel is, amelyek pedig a fakultánsunkon folyó oktatás és kutatás számára kötelező érvényűek.
Az egyetemi közlemény azt is hangsúlyozza, hogy a katolikus hagyomány a homoszexualitást nem tekinti betegségnek, amelyet terápiával kezelni lehetne. A teológusnő az előadását minden második évben tartotta meg, ideiglenes munkaszerződéssel. Idén az előadássorozatot a panasz miatt le kellett állítania. Az egyetemi közlemény szerint amennyiben a "vádak" megállják a helyüket a tanárnővel szemben, úgy "a fakultáns meg fogja tenni a szükséges lépéseket" - valószínűleg végleg kizárják majd őt a katolikus egyetemről.
A Katolikus Egyház Katekizmusa így foglalja össze az Egyház homoszexualitásról szóló tanítását:2357. A homoszexualitás olyan férfiak vagy nők közötti viszony, akik kizárólagosan vagy döntően saját nemük iránt éreznek szexuális vonzalmat. A századok folyamán és különböző kultúrákban nagyon eltérő formákat öltött. Pszichikai eredete nagyrészt föltáratlan. A hagyomány a Szentírásra támaszkodva --mely úgy mutatja be a homoszexuális kapcsolatokat, mint súlyos eltévelyedéseket -- mindig vallotta, hogy "a homoszexuális cselekedetek belső természetük szerint rendetlenek". Ellentétesek a természetes törvénnyel. A nemi aktusból kizárják az élet továbbadását. Nem az igazi érzelmi és szexuális komplementaritásból származnak. Nincs olyan eset, amikor jóváhagyhatók lennének.2358. Nem elhanyagolható azon férfiak és nők száma, kiknek homoszexuális hajlama nagyon mélyen gyökerezik. E hajlam, mely objektíve rendetlen, többségük számára próbatétet jelent. Tisztelettel, együttérzéssel és gyöngédséggel kell fogadni őket. Kerülni kell velük kapcsolatban az igazságtalan megkülönböztetés minden jelét. Az ilyen személyek arra hivatottak, hogy valósítsák meg életükben Isten akaratát, és amennyiben keresztények, egyesítsék az Úr keresztáldozatával az állapotukból adódó esetleges nehézségeket.2359. A homoszexuális emberek a tisztaságra kaptak meghívást. Az önuralom erényeivel, melyek nevelik a belső szabadságot, olykor az önzetlen barátság segítségével, imádsággal és szentségi kegyelemmel fokozatosan és kitartóan közeledhetnek és kell is közeledniük a keresztény tökéletességhez.
(Forrás: katholisch.de)
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató