2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Göteborgban 112 gyermeket raboltak ki idén

"Ha öt perc múlva itt látjuk a rendőrséget, akkor megölünk!"

A rablás és a három tizenéves fiú fenyegetése mögött egy 31 éves kisgyermekes apa áll - írja az Expressen.se.

"Soha nem tenném ezt a gyerekekkel"

- érvelt később a férfi.

A rabló csak egy a sok közül Göteborgban, ahol a gyermekek és fiatalok elleni rablások száma egyre növekszik. Az év során 112 gyermek kirablásárol számoltak be a statisztikák, amit a GT újság közölt.

Két óra alatt két fiút raboltak ki ezen a héten Göteborg keleti részén.Egy 12 éves fiút kórházba vittek a késes rablás során, egy másik srácnak kést nyomtak a nyakához, hogy átadja a mobiltelefonját.

Néhány eset leírása (a gyermekek elleni rablások egy része 2019-ben Nyugat-Svédországban):Január 13 .: Hisingen GöteborgbanKét srác megfenyegetett egy tizenhárom éves fiút a villamoson Hisingennél. A rendõrség szerint az áldozat látta, hogy kés van náluk és a támadók a fiú kabátját akarták. A 13 éves fiút súlyosan megrázta az esemény, de fizikailag nem sérült meg.

Március 26: UddevallaEgy fiatalabb fiúra igazi fegyvernek látszó légpuskával lőtt rá több elkövetõ, mielőtt a kabátját elvették. A rendõrség szerint késsel is fenyegették a fiút.

Március 6: LandvetterEgy fiatal fiút három álarcos férfi rabolt ki Landvetterben, miközben a 40-es országút feletti hídon sétált. A fiú pulóverét és mellényét is elvették.A rendõrség szerint nem használtak fegyvert. Az áldozat megúszta fizikai sérülések nélkül, de sokkot kapott.

Március 14 .: Landala GöteborgbanHárom ismeretlen kirabolt egy fiatalabb fiút, a kabátját pénztárcáját és mobiltelefonját vették el. Az áldozat szerint tizenévesek voltak a rablók. A fiút sokkolta az esemény, de fizikailag nem sérült meg. Ugyanezen éjszaka újabb két rablás történt, senkit sem kapott el a rendőrség.

Május 19 .: KungsbackaEgy tízéves fiú kerékpározni kezdett, amikor megverték és elrabolták a mobiltelefonját. Az áldozat ezután hazament és szülei hivták a rendőrséget. A fiú szerint a két elkövető kb.15 éves volt, a szülők később megtalálták a fiú mobiltelefonját az utcán.

Július 21 .: SkövdeKét elkövető lerántott egy tizenkét éves fiút az elektromos kerékpárjáról. A férfiak azzal fenyegették meg a fiút, hogy összeverik, ha nem kapják meg a 14 000 korona (420 ezer forint)értékű kerékpárját. Október közepén egy 20 éves férfit vádoltak meg a rablás miatt, de tagadta a bűncselekményt.

Augusztus 27.: BiskopsgårdenEgy 15 éves fiút kora esti órában raboltak ki Biskopsgårdenben. Az elkövető rugdosta áldpzatát, majd eltűnt az áldozat kabátjával és mobiltelefonjával. A fiút kórházba vitték. A helyszínre érkezett rendőrség késõbb letartóztatott egy gyanúsítottat, majd a mobiltelefont is megtalálták.

Szeptember 3: KungsbackaEgy tízéves lányt megvertek és kiraboltak, aki az iskolából tartott hazafelé Kungsbackában. A rendőrség szerint a lányt egy álarcos felnőtt férfi rabolta ki, aki a lány arcát ütötte és elvette a mobiltelefonját. Az elkövetőt itt sem tudták elkapni.

Szeptember 8: Biskopsgården GöteborgbanSzeptember 8-án, vasárnap este egy férfi fegyverrel rabolt ki egy 15 éves fiút. A rabló kényszerítette áldozatát a mobiltelefonjának átadására majd kerékpáron elmenekült a helyszínről.

Október 8 .: Härlanda, GöteborgDélután a Härlandában egy kapucnis pulóvert viselő férfi kirabolt egy 11 éves fiút, a mobiltelefonját vette el. A rendõrség szerint az álarcos rabló kb.20 éves volt, és kést nyomott a fiúhoz, azzal kényszeritette.

Október 14: Olskrokstorget GöteborgbanEgy tizenkét éves fiút a nap közepén raboltak ki az Olskroks téren. A fiú nyakához egy fekete ruhás személy kést nyomott, hogy átadja a mobiltelefonját majd elfutott a helyszínről. A 12 éves gyermeket sérüléssel szállították a kórházba. Senkit sem tartóztattak le.

Október 14: Munkebäck GöteborgbanOktóber 14-én délután öt-hat emberből álló banda kirabolt egy 15 éves fiút. Az áldozat kabátját mobiltelefonját és az óráját vették el. A rendőrség jó személyleirást kapott, öt férfit tudtak letartóztatni a rablás után.

Október 16 .: Bergsjön, GöteborgKét kb. 20 éves fiú egy 15 éves srácot megvert, elrabolták tőle a mobiltelefonját, aztán eltűntek a helyszínről. Az információk szerint nem volt súlyos a sérülés és a rendőrség a környéken az elkövetőket kereste. Később délután, mindössze két kilométerrel odébb egy 15 éves fiút több ember kirabolt a Munkebäckstorgeten. A sértett azt mondta, hogy öt-hat ember fenyegette, a kabátját, a mobiltelefonját és az óráját vették el. A rendőrség gyorsan kiérkezett, így sikerült elkapni a rablokat és a lopott kabátot visszavettük - mondta Peter Adlersson, a nyugati régió rendőrségi szóvivője. Öt embert tartóztattak le, de később szabadon engedték öket.

"A vizsgálat folyamatban van, és továbbra is gyanúsítottak"

- mondta Sandra Wetzér ügyész. - Széles körben folytatjuk a munkát, mert volt néhány hasonló rablás a környéken. Ezután megpróbáltuk összerakni a képet, amennyire csak lehetséges. Hihetetlenül nagy prioritás ez a részünkről, különösen akkor mikor fiatalok és gyerekek az érintettek”- mondta Fredrik Lennartsson, a Göteborgi északkeleti helyi rendőrségi parancsnok helyettese.

A rablási hullám Göteborgban:

A GT korábban arról számolt be, hogy a magánszemélyek elleni rablások száma magasan megnövekedett az elmúlt öt évben Göteborgban. Ez a növekedés elsősorban a gyermekekre és a fiatalokra vonatkozik.

 idén szeptemberig 112 rablásról számoltak be Göteborgban

2015-ben ez a szám 62 volt, azaz majdnem fele az idei évhez képest. - A rablók gyakran egyszerű áldozatokat keresnek. Csoportokban mennek és a könnyü áldozatokat szemelik ki msguknak - mondja Thomas Pettersson.

Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató