2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Drábik János: A főváros új urai

Karácsony Gergely jöttével ismét a Demszky-korszak köszöntött be a városházára.

Úgy tudni, magával Demszky Gáborral, akit Karácsony egyből díjjal jutalmazna, illetve főtanácsadóként foglalkoztatna. Aztán hallani Lamperth Mónika nevét is, aki Gyurcsány Ferenc belügyminisztere volt. Lamperth a főjegyzői pozíciót kaphatja meg, de ugyanerre a posztra felmerült Tordai Csaba neve is. Tordai Bajnai Gordon embere. Karácsony személy szerint nem főjegyzőnek szánja, hanem jogi tanácsadónak, de természetesen ezt nem ő nem fogja egyedül eldönteni. Úgy tudni, feltűnt a városházán Böhm András is, aki korábban a SZDSZ fővárosi erős embere volt, de kiderült az is, hogy Karácsony Gergely kampányát Gál J. Zoltán és Batiz András irányították, mindkettőjük Gyurcsány Ferenc embere.

November 5-én az első fővárosi közgyűlésen várhatóan Karácsony Gergely bemutatja főpolgármester-helyetteseit is, akikből összesen öt lesz, csak úgy a bürökráció csökkentés jegyében. A Demokratikus Koalíció sokat tett a győzelemért, nekik mindenképpen kell pozíciót adni. Gy. Németh Erzsébet – akinek XVII. kerületi választási buktáját Karácsony Gergely hirhedt hangfelvételeén megjósolta – szinte biztosan főpolgármester-helyettes lesz. Főpolgármester-helyettes lehet Tüttő Kata is, aki az V. kerületben vereséget szenvedett a választásokon, szóval egyáltalán nem meglepő, hogy az MSZP politikusának is kell a főpolgármester-helyettesi szék.

Aztán széket kaphat Kerpel-Fronius Gábor, aki még az előválasztáson mérette meg magát Karácsony Gergellyel szemben. Ő a Momentumot képviselné a fővárost vezető csapatban.

Karácsony Gergely pozícióba helyezi saját pártját is, hiszen Dorosz Dávid is főpolgármester-helyettes lehet. Dorosz korábban az LMP-ben politizált, de kilépett a pártból és többek között Karácsonnyal közösen megalakították a Párbeszédet.

Illetve Karácsony Gergely hoz egy papíron külső szereplőt Kiss Ambrus személyében, aki politológus, a Policy Agenda vezetője. Korábban is több vezetőpozíciót elfoglalt a Medgyessy–Gyurcsány-Bajnai-kormányok alatt.

Azt már csak ezek alapján nyugodt szívvel ki lehet jelenteni, hogy a Demszky-korszak Gyurcsány Ferenccel és Bajnai Gordonnal közösen beköszöntött Budapesten Karácsony Gergely személyében. A 2010 előtti politikát a káosz, a rendezetlenség, mocsok, elakadó fejlesztések és a nokáis dobozok jellemezték. Szép, új jövő Budapest!

Remélhetőleg majd a hármas (kék) metró klimatizálása és megannyi fővárosi kompetenciakörú kisebb fejlesztés elmarad, hogy kapjanak egy kis visszacsatolást az őket hatalomra segítők.

Forrás: Drábik János Facebook oldal

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató