2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Szélsőbaloldali kormánykoalíció jöhet létre Spanyolországban

Koalíciós kormány létrehozásáról állapodott meg a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és a kommunista Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) baloldali párttömörülés kedden Madridban.

„Spanyolországnak egy stabil kormányra van szüksége. (...) A szavazatok kijelölték az egyetlen utat, azt amelyen most együtt indulunk el a Spanyol Szocialista Munkáspárt és az Unidas Podemos”

– fogalmazott az előzetes együttműködési megállapodás nyilvános aláírása után Pedro Sánchez ügyvezető kormányfő, a PSOE főtitkára.

Felidézte, hogy a két párt korábban, az áprilisi választások után nem tudott megállapodni a kormányzati együttműködésről, és tudatában vannak annak, hogy ezzel sok választónak csalódást okoztak. Pedro Sánchez kiemelte azt is, hogy az aláírt megállapodás négyéves kormányzati ciklusra szól. A stabil, fenntartható parlamenti többség megszerzése érdekében egyeztetéseket kezdenek a többi párttal.

„Számítunk minden politikai erő nagylelkűségére és felelősségére”

– jegyezte meg.

Pablo Iglesias, a szélsőbaloldali Unidas Podemos vezetője hangsúlyozta: egy progresszív kormányt kívánnak létrehozni, amely kombinálja pártja bátorságát a szocialisták tapasztalatával és a területi krízis leküzdéséért, valamint a társadalmi igazságosságért dolgozik.

Egyebek mellett a nyugdíjak fenntarthatósága és értékállósága, a lakhatási jog garantálása, a kis- és középvállalatok erősítése, az euthaznáziához való jog és a vidék elnéptelenedésének visszafordítása is helyet kapott a kormányprogramban.

Külön pont érinti Katalóniát, amely a két párt között az egyik legvitásabb kérdésnek számít, mivel a PSOE elutasítja, az Unidas Podemos támogatja a függetlenségi népszavazás megrendezését. A dokumentumban az szerepel: a spanyol kormány számára prioritás az együttélés biztosítása Katalóniában és a politikai élet normalizálása. Ennek érdekében fokozni fogja a párbeszédet és keresni a megértést, de mindig az alkotmány keretein belül maradva.

Aggasztónak nevezte a PSOE és az Unidas Podemos megállapodását Pablo Casado a legnagyobb ellenzéki erőnek számító konzervatív Néppárt (PP) elnöke, hangsúlyozva, hogy semmilyen módon nem támogatják a tervezett koalíciót.

Most Sánchez nyilvánvalóvá tette, hogy jobban kedveli a baloldali radikalizmust

- mondta a pártelnök, aki szerint ezzel végleg bezárult az ajtó egy esetleges szocialista és néppárti együttműködés előtt.

Hozzátette: Sánchez nem képviseli a „történelmi”, „józan” szocialista pártot, amelynek szerinte sürgősen „vissza kellene térnie”.

Ahhoz, hogy a koalíciós kormány megalakulhasson további pártok támogatása szükséges, kettejüknek ugyanis összesen 155 mandátuma van a 350 fős parlamentben. A miniszterelnök-jelölt megválasztásához első körben 176 támogató szavazat szükséges.

Forrás: 888.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató