2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Hollandiában elvágták a Kék mecset hangkábeleit

Az amszterdami Kék mecset imádsághívása, mely először múlt pénteken lett volna hallható Amszterdam New West kerületében, elnémította valaki, aki levágta a hangrendszer kábelét. Ezért megismétlik az imára hívást.A Kék mecset az első mecset volt a holland fővárosban, ahol az imádságra való felhívás megerősített hangzású hangszórókon keresztül szólt volna - jelentette a De Telegraaf holland napilap. A vitatott terv sok ellenállásba ütközött az amszterdami helyiek részéről, akik szerint az imádságra való felhívás istentelen hangos szintre történő erősítése agresszív, szükségtelen, zavaró és végül ellentétes a holland értékekkel. Annak ellenére, hogy széles körű ellenállással szembesültek, Yassin Elforkani az imám vezető, a továbbiakban is folytatta a tervét. Geert Wilders, a nemzeti populista Szabadságpárt vezetője kifejezte érzéseit a mecset azon terveiről, hogy egy Tweet-en erősítse az imádságra való felhívását, és ezt írta:
„A sikoltozó gyűlölet templomoknak, mecseteknek, mindegyiknek be kell zárnia. Csinálják ezt inkább Szaúd-Arábiában. De itt nem. Ez a mi országunk, és az iszlám nem Hollandia része. ”
  Még Amszterdam polgármestere, Femke Halsema is ellenzi az imahívás felerősítését, de azt állítja, hogy jogilag semmit sem tehet a megvalósítás ellen. Egy októberi Facebook-üzenetben a mecset testülete azt mondta, hogy remélik, hogy a hangos imahívás segít „normalizálni az iszlámot ebben a gyönyörű világvárosban, Amszterdamban”. A muszlim hívők, a nemzetközi és a helyi sajtó tagjai mellett a Kék mecset előtt várakoztak, amikor a hangszórókat bekapcsolták, de mindenki meglepetésére hangot nem hallottak. Sok percnyi csend után a mecset testületének szóvivője vonakodva fordult a médiához, mondván: „Ez nagyon fájdalmas. A hangrendszer meghibásodott. Nagyon kényelmetlenül érzem magam. ” „Izgatottan es sokan vártuk az imára hívást. Meglepett minket, hogy semmi sem volt hallható ”- mondta később a szóvivő a Het Parool újságíróinak. „Teszteltük a hangrendszert, és minden jól működött. Nem akartuk ma csinálni a hangpróbát. Biztos, hogy előző este vagy ma reggel történhetett valami - folytatta. "Feltételezzük, hogy egy gyerekes tréfa" - mondta a szóvivő, és hozzátette: - Megértjük a viccet. Most, hogy megtaláltuk, hol a hiba, javítani fogjuk, és ügyelünk arra, hogy soha ne ismétlődhessen meg".Vadhajtasok.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató