2024. április 30. - Katalin, Kitti
EUR : 391.99
USD : 366.17
Időjárás ikon23°15°

Dühös és elégedetlen belső-erzsébetvárosi lakók - bizonytalanság a kampányban beígért "éjféli záróra" körül!

Hatalmas érdeklődésnek örvendett a hétfpi erzsébetvárosi képviselő-testületi ülés, ugyanis tárgyalták Garai Dóra (Élhető Erzsébetváros) által beadott előterjesztést, ami biztosította volna, hogy a belső kerületrészben is újra érvényes legyen a körúton kívüli kerületrészben is érvényben lévő záróra rendelkezés.

Garai Dóra beadványa a testületi többséget adó ellenzéki Összefogás számára rendkívül kényesnek bizonyult, ugyanis a beadványt követően Niedermüller Péter polgármester is beadott egy úgynevezett "bulinegyed" témájú előterjesztést, melynek lényege az volt, hogy az érintett felek közösen dolgozzák ki azt a kritériumrendszert, ami eseti kivételt biztosíthat az általános éjféli záróra alól.

A kerületi polgármester által benyújtott eredeti beadvány nem tartalmazott semmilyen konkrétumot, így például semmilyen határidőt(!) a konzultációk lebonyolítására, illetve az éjféli záróra életbeléptetésére.

Több érintett lakó a kerületi közösségi csoportokban elégedetlenségének adott hangot, ugyanis a beadvány ebben a formában, végtelen időhúzásra és a záróra lényegének kiüresítésére szolgáló trükknek tűnt.

Ennek fényében Garai Dóra kérte a testületet, hogy vegye előre a saját világos és egyértelmű javaslatát (amely értelmében az általános záróra 2020.01.01-től lépett volna életbe, és a felek addigra kidolgozhatták volna a mentesítő kritériumokat).

A testületi többség cinikusan leszavazta, holott ők sorolták hátrébb Garai előterjesztését.

Mindezt vélhetően azért, hogy előtte el tudják fogadni a kevés konkrétumot tartalmazó polgármesteri előterjesztést, így pedig okafogyottságra hivatkozva félreseperhessék Garai beadványát (ez végül így is történt).

Egyszerű kerületi polgárnak már csak az ülésen derülhetett ki, hogy (vélhetően lakossági nyomásra) időközben hozzácsaptak néhány határidőt az Összefogás gumicsontnak kinéző beadványára, amitől egy fokkal konkrétabb formát kapott. Vagyis ezen módosító értelémben a testületi többség már konkrétan vállalta, hogy 2020 február végéig lezárja a felek közötti konzultációs köröket, és 2020 márciusában pedig szavazásra bocsátja azok eredményeit. A konzultációs testület a december 1-éig fog felállni, vagyis ennek már napokon belül meg kellene történnie!

Hogy mikor lesz záróra az még mindig lóg a levegőben, a jelenlegi információk alapján erre még nincs semmilyen konkrét utalás...

Az ördög, mint mindig most is a részletekben rejlik: a zárórára mentességet adó kritériumrendszer kidolgozó egyeztető fórumon ma kiderült, hogy két-két képviselője lesz a vendéglátó-egységeknek és a lakóknak. Kissé furcsa, hogy ugyanolyan súlyban lesz képviselve az említett két érdekkör. Azt talán elmondhatjuk, hogy ez nem erősíti a bizalmat, hogy ez a beadvány nem a választási ígéret kiüresítésére szolgál.

Emlékeztetőül, Niedermüller úr ígéretet tett a kampányban, hogy

érvényteleníti azt a 2013-as rendeletet, ami lehetővé tette a belső-erzsébetvárosi korlátlan nyitva tartást, és hogy ezzel párhuzamos állítja fel az egyeztető fórumot.

Garai Dóra rávilágított, hogy most nem ez történik, hisz az Összefogás beadványa értelmében előbb kerül sor az egyeztetésre, és csak utána lesz esetleg szó az ominózus rendeletben foglaltak érvénytelenítésére. Ez hatalmas különbség a kampányban ígértekkel szemben, s joggal érzik a lakók átverve magukat.

Niedermüller Péter erre reagálva, kijelentette, hogy szerinte pont azt ígérték a választási kampányban, amit most tesznek. Kiemelte, hogy továbbra is támogatják az éjféli zárórát, és hogy szerinte szükséges ezzel egyidejűleg kidolgozni az alóla mentesítő feltételeket az összes érintett fél bevonásával. Szerinte fontos látni, hogy a testületi többség számára ez a téma továbbra is prioritás, hisz az alakuló testületi ülést követő első ülésen (vagyis most) már benyújtották ezt a javaslatot. Mint említette ez egy felelősségteljes előkészítése egy nagyon fontos döntésnek: konszenzusos döntésre törekszik.

Végezetül, nem célunk ebben a posztban állást foglalni a záróra témájában, azt viszont hadd szögezzük le: a választási ígéreteket be kell tartani. Elsősorban nem az ígéretek betűjét (amire folyamatosan hivatkozik az Összefogás), hanem azok szellemét, amire a választópolgárok hivatkoznak!

Az érintett lakók elégedetlensége arra utal, hogy ma nem az történt, amit nekik ígértek. Tavaszig pedig sok víz lefolyik még a Dunán...

Néhány hét...

Forrás: Színes Erzsébetváros Fb oldal

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató