2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Kamu Geri nagyot tévedett a budapesti egészségügy állapotával kapcsolatban

Összesen 43 CT-berendezés működik ma Budapesten, vagyis majdnem minden kerületre két ilyen eszköz jut – reagált a radiológusok szakportálja arra, hogy Karácsony Gergely szerint minden kerületbe kell CT.Azonban, mint írták, nem is a gépek száma a legfontosabb, hanem az, hogy mennyi vizsgálatot végeznek el rajtuk és van-e elég szakorvos. Az adatok szerint a főváros 1,75 milliós lakosságából 1,2 millió olyan kerületben lakik, ahol több CT is van, de a többi 550 ezer embernek is könnyen elérhető a vizsgálat, írja a Magyar Nemzet. Az elmúlt évtizedben a CT- és MR-berendezések száma megduplázódott – olvasható a Radiológia.hu szakportál tegnap megjelent cikkében. Mióta Karácsony Gergely főpolgármester arról beszélt, hogy minden kerületbe kellene egy CT-berendezés, ismét fellángolt a vita a fővárosi egészségügyi ellátásról. – Alapvetően nem a CT-berendezések száma, sokkal inkább az elvégzett vizsgálatok mennyisége határozza meg egy egészségügyi rendszer teljesítményét. Azonban senki nem ismeri a számokat – írta Zöldi Péter közgazdász, egészségügyi menedzser a portálon, amely a radiológus szakorvosok közreműködésével 2010 óta gyűjti az adatokat. Egy CT-berendezéssel egyaránt lehet naponta öt vagy ötven vizsgálatot végezni.
Míg Nyugat-Európában egy CT-berendezésen átlagosan hatezer vizsgálatot végeznek évente, Magyarországon ez a szám meghaladhatja a tízezret.
A Nemzeti Egészségügyi Alapkezelő adatai szerint egyébként Budapesten végzik el az összes CT-vizsgálat harmadát, közel 300 ezer vizsgálatot – tájékoztatott Zöldi Péter. A radiológusok beszámolója szerint amikor a múlt csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter bejelentette, hogy Budapesten 27 CT-berendezés van, akkor alábecsülte a jelenlegi helyzetet, ugyanis valójában 43 CT-berendezés működik – tájékoztattak. A 43 CT-berendezés a 23 kerületből 13-ban működik. A szakportál szerint a magyar radiológia hiánya nem a CT-k, inkább a szakdolgozók terén tapasztalható, ám az elmúlt napokban több egyetem tartott radiológusi szakvizsgát, így a radio­lógus szakorvosok száma közel harminc fővel nőtt. – Nekik olyan jövedelmi lehetőségeik vannak, hogy nagy magabiztossággal állítható: nem fogják elhagyni a magyar egészségügyet – hangsúlyozta a szakportál.Forrás: Magyar Nemzet
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató