2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Szanyi „kapitány” szerint a Jobbikkal való szövetségkötés tette tönkre az MSZP-t

Az MSZP-nek, ahogy az LMP-nek és a Jobbiknak is, gyakorlatilag vége van - mondja Szanyi Tibor, a Mandínernek adott interjújában. A szocialistákat elhagyó politikus szerint az MSZP sorsát a Jobbikkal megkötött elvtelen választási szövetség pecsételte meg végképp.Szanyi Tibor a lapnak azt mondja, hogy az ellenzéket két jelentős párt uralja jelenleg, a DK és a Momentum, amelyek liberális pártok. A volt szocialista EP képviselő szerint éppen ezért van létjogosultsága egy olyan valódi baloldali párt létrehozásának, amilyent ő szeretne. Szanyi az Új Egyenlőség és a Mérce bázisán hozná létre az általa tervezett „Balblokk” nevű új politikai képződményt, ami párttá is válhat, hogy így részt tudjon venni a balliberális pártok között várható előválasztási procedúrákban.   A volt szocialista politikus az interjúban megismételte a már sokszor elmondott lesújtó véleményét az MSZP-ről, amelynek szerinte mint pártnak gyakorlatilag vége van. Szanyi Tibor szerint az MSZP végső lejtmenetéért a baloldali értékek eldobása mellett a Jobbikkal való választási együttműködés okolható.   „Az utolsó mért eredmény az EP-választáson volt, ez összesen 6,61 százalék, MSZP+P változatban, miközben a fent említett intézetek 10-12 %-ról beszéltek még a választást megelőző napon is. Ami lett, az az MSZP történetének legrosszabb eredménye. Aztán az őszi önkormányzati választás után kitört az eufória, és ezzel el is múlt minden lehetőség az önvizsgálatra. Persze örültem az adott helyi választások sikereinek, de az önkormányzati választás egész más, mint az országgyűlési választás, és ahol helyi győzelem született, az kevésbé csak az MSZP, inkább az egész ellenzék sikere. Az összefogás hozott eredményeket, de ettől még le kellene vonni a tanulságokat, akár negatívak, akár pozitívak a pártra nézve. Mert a teljes képhez hozzátartozik az is, hogy az MSZP öt megyében kiesett a közgyűlésből, meg az, hogy a párt a harmincadik születésnapján megerősítette, hogy ragaszkodik a marxista gyökereihez, aztán együtt ünnepelte a helyi előrelépéseket a Jobbikkal. A hivatkozott marxista gyökerek és a szélsőjobbal való tényleges együttműködés szerintem összeférhetetlen. Persze mindent lehet, de akkor legalább beszéljünk arról, hogy tényleg mindenki ezt akarja-e?
Nagyjából száz tagunk hagyta el a pártot a Jobbikkal való együttműködés miatt, és közel hatvan embert kizártak azért, mert megtagadta az együttműködést”
- mondta az MSZP volt EP képviselője.   Szanyi „kapitány” arról is beszél az interjúban, hogy szerinte már olyan rossz állapotban van az MSZP, hogy igazából sem a DK sem a Párbeszéd nem lehet érdekelt abban, hogy egyesüljön a szocialista párt maradványával.   „Kétséges, hogy akár a DK-nak, akár a Párbeszédnek érdekében állna, hogy az MSZP-n lévő politikai, erkölcsi és anyagi terheket felvállalja. Kétlem, hogy ezt megtennék. Az egyes kapacitásokat, a most MSZP-s színekben politizáló polgármestereket, önkormányzati képviselőket esetleg „leszedik róla„, és ezzel nagyjából szét is kapták a pártot. Innentől kezdve már tökmindegy, hogy a megmaradt csontváz jobbra, vagy balra dől„ -nyilatkozta Szanyi Tibor a Mandinernek.Forrás: Magyar Hírlap
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató