2022. június 28. - Irén, Levente
EUR : 403.52
USD : 381.29
Időjárás ikon35°21°

Európa legkeményebbjére figyelt a világsajtó

A magyar kormányfő pocskondiázásával reagált a baloldali brit média a Johnsonnak szóló dicséretre.Nagy visszhangott kapott a világsajtóban Orbán Viktor csütörtöki nemzetközi sajtótájékoztatója. Az Egyesült Államoktól Kínáig számos sajtóorgánum beszámolt a magyar kormányfő szavairól, a többórás beszédből különböző témákat emelve ki.Az Egyesült Királyságban többnyire a Brexitet, valamint a Boris Johnson brit miniszterelnököt érintő válaszokra figyeltek fel. A balliberális The Guardian tudósítói kiemelték, hogy Orbán pozitívan nyilatkozott Johnsonról és Donald Trump amerikai elnökről is, és felidézték egyúttal, hogy a brit kormányfő egyik tanácsadója nemrég azt jósolta, szoros lesz London és Budapest együttműködése a Brexit után. A The Guardian – szokása szerint – ezúttal sem mulasztotta el bírálni a magyar kormányfőt, aki szerintük szélsőjobboldali, és összeesküvés-elméletekben hisz. A hasonló beállítottságú Independent hasáb­jain az autoriter és a nacionalista jelzőket is megkapta Orbán.   A BBC-n a nacionalista jelző elé már csak a jobboldalit biggyesztették oda a szerzők. A brit közmédia honlapján megjelent cikk a meddőségi kezelések ingyenessé tételét emelte ki címében, ahogyan a Financial Times üzleti lap is. A Reuters brit hírügynökség jelentése alapján az amerikai liberális The New York Times, valamint az uniós ügyekekkel foglalkozó Euronews is az Európai Néppárt (EPP) gyengüléséről, valamint egy lehetséges új kereszténydemokrata szövetség létrehozásáról szóló mondatokat emelte ki.   A Hszinhua kínai hírügynökség a keleti nyitással kapcsolatos válaszokat emelte ki. A hivatalos Brexit-párti kampány (Leave EU) Twitter-oldalán úgy reagáltak a kormányfő szavaira: Orbán magyar hazafi, aki ismét bizonyította, hogy a britek nagy barátja.  

Közös célok Bajorországgal

  Amikor a bajorok és a magyarok „sikerrel együtt tudnak működni a keresztény értékeken alapuló politika égisze alatt, akkor egész Európa helyzete is javulni tud” – hangsúlyozta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára csütörtökön este a Hanns-Seidel-Alapítvány rendezvényén. Hans Reichhart lakhatási, építési és közlekedési ügyekért felelős bajor államminiszter, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa – aki szintén részt vett az eseményen – az MTI-nek azt mondta, örülne, ha a Fidesz maradna az Európai Néppártban, hiszen a néppárt egy nagy pártcsalád közös értékekkel, közös meggyőződéssel, melybe beletartozik a Fidesz is. Hozzátette: közös keresztény emberképük van, és gazdasági elképzeléseik is hasonlóak. (ŐM)  

Kölcsönösen előnyös a magyar–lett kapcsolat

  A magyar és a lett két szabadságharcos nép – mondta Szijjártó Péter pénteken Rigában. A külgazdasági és külügyminiszter lett kollégájával, Edgars Rinkeviccsel tárgyalt, majd sajtótájékoztatón kiemelte: Magyarország kölcsönösen előnyösnek tekinti a Lettországgal folytatott együttműködést mind védelmi, mind politikai, mind pedig gazdasági szempontból. Elmondta, hogy mindkét ország elkötelezett támogatója az Európai Unió bővítésének, kiemelkedőnek tekinti a határvédelem fontosságát, és elutasítja a kötelező kvótát. Szijjártó beszélt arról is, hogy a többéves uniós költségvetési keretről szóló vitában a kohéziós források jelentőségét mindkét ország meg akarja tartani, és nem fogadnak el szubjektív feltételeket az uniós források elosztásánál.Forrás: Magyar Hírlap 
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató