2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Kétszáz év óta most először táncolhat azonos nemű pár a bécsi Operabálban

Kétszáz éves történelme során most először engedélyezték egy azonos nemű párnak, hogy elsőbálozóként részt vegyenek a bécsi Operabálon.Iris Klopfer és párja, a magát nembinárisként meghatározó Sophie Grau Németországban találkoztak az iskolás éveik alatt, és hat évig együtt táncoltak. Február 20-án pedig ők lesznek az első olyan páros a bécsi Operabálban, akik nem nő-férfi párként csatlakoznak a többi 288 elsőbálozóhoz – írja a Pink News.  A bécsi Operabál  A bécsi Operabál az osztrák társasági élet egyik legkiemelkedőbb rendezvénye, amely egészen 1814 óta őrzi hagyományait. Erre az estére a bécsi Operaházat átalakítják egy bálteremmé, hogy illő módon üdvözölhessék az ország megannyi politikai, ipari és társadalmi alakját.   Klopfer és Grau ugyanolyan részesei lesznek a bálnak, mint a többi páros, hiszen elmondásuk szerint ők is jó táncosok, és tartani fogják magukat a kívánt öltözethez. Az évek során mindig is megkívánták a férfiaktól, hogy fehér nyakkendőben és frakkban mutatkozzanak, miközben a nőknek földig érő fehér estélyi ruhában kellett megjelenniük. Míg Klopfer kényelmesebbnek gondolja a fehér estélyi viselését, Grau azt mondta, ő teljes szabadságot hagy az öltözködés terén, ezért néha nőiesebb ruhákat ölt, néha pedig férfiasabbakat.

„Nembináris vagyok. Ez azt jelenti, hogy a szigorú női és férfi besorolás nem igazán illik hozzám. Iris fehér estélyiben táncol majd, én pedig frakkban és nadrágban. A bálra előírt öltözet megköveteli a fekete-fehér mintázatot a táncparketten. A bálon inkább a férfiasabb oldalamra fogok támaszkodni. Egy olyan párnak, amelynek mindkét tagja az estélyi ruha mellett dönt, bizonyára sok nehézséggel kellene megküzdenie.”

  Amikor azt kérdezték Grau-tól, hogy ezzel a lépéssel példát szerettek-e volna mutatni, és hirdetni a sokszínűséget, egyszerűen azt felelte:  

„Mi nem erre vállalkoztunk. Mi csak rájöttünk, hogy ’jé, mi vagyunk az elsők’. Aztán azt gondoltuk, hogy micsoda szégyen, amiért mi vagyunk az elsők. De aztán rájöttünk, hogy valakinek márpedig muszáj elsőnek lennie. Most már tisztában vagyunk ezzel. A hagyományos táncok még most is nagyon nemhez kötöttek, amit férfi és női szerepekre osztanak. Nem mindenki olyan nyitott, mint a tánciskola Ludwigsburgban, ahol Iris és én tanultunk.”

  Klopfer és Grau párosa azonban néhány rendszeres bálozónál ellenszenvet váltott ki, mint például a nyolcvanhét éves építőipari milliárdosnál, Richard Lugnernél:

„Ha két nő szereti egymást, azt elfogadják manapság, de attól még nincs keresnivalójuk az Operabál megnyitóján. Nem lenne szabad engedni, hogy tönkretegyék a bál jóhírét.”

  Lugner híres arról a szokásáról, hogy minden évben ismert női személyiségeknek fizet, hogy kísérjék el a bécsi Operabálba, annak ellenére, hogy ötödjére is megházasodott, így jelenleg a huszonnégy éves modell, Cathy Schmitz férje. Korábban olyan partnerekkel érkezett a bálba, mint Ivana Trump, Paris Hilton, Pamela Anderson és Kim Kardashian.Forrás: Buziblog
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató