2024. május 08. - Mihály
EUR : 389.06
USD : 361.45
Időjárás ikon17°14°

A görögök megerősítik a határokat, katonákat, helikoptereket, hadihajókat küldtek a térségbe

Kyriakos Mitsotakis görög kormányfő keménynek mutatkozik Törökország fenyegetéseivel szemben, mint ismert a török elnök elmondta, hogy milliókat enged Európába.

"Tilos az illegális határátlépés"

- mondta Mitsotakis pénteken a Twitter-en.Jegyezzük meg: Amikor ezt 2015-ben mondta Orbán, mindenki nekirontott. Most a görög miniszterelnök tweetjét Manfred Weber is megosztotta. A magyar kormány dzsungelharca az oka annak, hogy ma már nem kövezik meg a vezetőket azért, ha így beszélnek. És ezt legalább egyre többen felismerik, kivéve persze a nemzetközi és hazai, szélsőbalos sajtót. De, térjünk vissza a lényegre: Migránsok százai gyűltek össze korábban a Pazarkule határátkelőhelyen (Edirne határvárosában), pletykák hatására, miszerint Törökország határát megnyitják Európa felé. Amikor néhány bevándorló megpróbálta átlépni a határt, a rendőrség könnygázt használt a görög állami televízió (ERT) szerint.  A BILD információi szerint a görög kormány 50 hadihajót küldött a görög szigetekre az EU külső határainak védelme érdekében. Tíz helikopter várhatóan szárazföldön biztosítja az átmenetet Törökországba. Az összes görög csapat készültségben van.

"Görögország a szárazföldi és vízi határok őrzését a lehető legnagyobb mértékben szigorította"

- mondta a kormány tisztviselője pénteken.Az AFP hírügynökség jelentette, hogy a határőrség megduplázódott. A katonai források szerint mintegy 300 embert láttak az Evros régióban, a török ​​oldalon, a határon. Ezek a számok azonban nem szokatlanok - mondta egy katonai tiszt. A BILD szerint a parti őrség vezetője és a tengeri ügyekért felelős miniszter péntek délután Lesbosba, Kioszba és Sámosba repültek, hogy összehangolják a helyzetet. Péntek reggel elsőként egy (15 fős) menekültcsónak érkezett Lesbos szigetére. Egy halász azt mondta a BILD-nek, hogy a parti őrség hajói, amelyek általában járőröznek a környéken, akkor nem tartózkodtak a helyszínen. Délben egy újabb 50 fős menekült hajó követte. Mint ismert, Erdogan bejelentette, hogy egyelőre ez csak a kezdet volt, 18000 ember haladt át eddig az országon, de hamarosan 30000-en kelnek útra. A közösségi médiában egyre több videó kerül nyílvánosságra.Kérdés, hogy a görögök meddig bírnak a nyomással.Vadhajtasok.hu 
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató