2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

Greta Thunberg felszólalt Brüsszelben és kegyetlenül kiosztotta az EU vezetőit

„Nem várhatunk tovább, hogy eloltsuk a tüzet! Ha azt hiszik, az üres szavak segítenek, tévednek”

– mondta a svéd aktivista Brüsszelben. A Mandiner.hu tudósítása a helyszínről.
Greta Thunberg az Európai Bizottság után az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottságának (ENVI) ülésén is felszólalt. A Mandiner a helyszínről tudósít.   A svéd aktivista kiemelte, hogy eddig másfél évet áldoztak az életükből arra, hogy cselekvésre bírják a politikusokat és a világgazdaság vezető személyiségeit.  

„Önök mégsem tesznek semmit!”

– mondta Thunberg.

„Emberek milliói vonultak az utcára, hogy felhívják a figyelmet a klímaváltozásra, és arra, hogy ez ügyben hallgatni kellene a tudósokra, de mégsem történt semmi. Mi meghúztuk a vészharangot.”

Greta Thunberg nehezményezte, hogy mindezen erőfeszítésük ellenére a világ vezetői úgy tesznek, mintha nem történt volna semmi, hazamennek, bekapcsolják a tévét, élik tovább az életüket, és nem foglalkoznak a valós problémákkal.
Greta nem vár továbbNem várhatunk tovább, hogy eloltsuk a tüzet! Ha azt hiszik, az üres szavak segítenek, tévednek” – mondta az aktivista. Kitért arra, hogy ugyan az Európai Unió 2050-re kitűzte a karbonsemlegességet, azonban ez a célkitűzés nem megfelelő széndioxid-szabályozáson alapszik, hiszen szerinte nem a legfrissebb és legjobb tudományos alapokon nyugszik. Így tehát célt téveszt.Önök azt állítják, kemény lépéseket tesznek, de ez nem igaz. Törvényeket akarnak hozni, de közben fittyet hánynak a tudományos kutatásokra – bírálta Thunberg az Európai Unió készülő éghajlati törvényét. Ezután fejtegetésbe kezdett, hogy ha példátlan gazdagság áll a fejlett országok birtokában, és jó emberekből sincs hiány, akkor mégis mi hiányozhat a probléma megfelelő kezeléséhez. Az aktivista arra a következtetésre jutott, hogy
a rátermett vezetők és az idő az a két tényező, melyeknek híján vagyunk a megfelelő cselekvéshez.
 Fosszilis erőművekKitért arra is, mennyire visszás az, hogy az Unió úgy tesz mintha csinálna valamit az éghajlatváltozás kezelésének érdekében, mindeközben fosszilis erőműveket finanszíroz. Greta szerint nem csak 2050-re, hanem 2020-ra és 2030-ra is kellenének célkitűzések. Úgy véli, a társadalmi felfogást kell megváltoztatni, és ez elől az Unió vezetői nem menekülhetnek el.
„Maguk pedig menekülnek. Pedig az EU-nak vezető szerepet kellene vállalnia”
– fejtette ki Thunberg, aki szerint a természettel és a fizika törvényeivel nem lehet harcolni.

Én nem fogom engedni, hogy beáldozzuk a jövőnket!

– zárta rövid felszólalását az aktivista.
 Forrás: Mandiner.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató