2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Menekülnek: sorra hagyják el a görög szigeteket a kontinenst eláruló NGO aktivisták

Egymás után függesztik fel tevékenységüket fontos humanitárius munkát végző szervezetek a görögországi Leszbosz szigetén, miután radikalizálódott helyiekből álló csoportok célba vették munkatársaikat, amiért a szigetre érkező menekülteken segítenek.Az égei-tengeri szigetvilágban található Leszbosz szigetén, ahonnan napok óta arról érkeznek hírek, hogy görögök zaklatják a migránsokat, a nekik segítő civil szervezetek (NGO) dolgozóit, és a fake news gyártó újságírókat. Leginkább azok a szervezetek érintettek, akik közvetlenül segédkeznek az alig tíz kilométerre lévő török partoktól, jellemzően gumicsónakkal érkező migránsok biztonságos partot érésében. Például mentőhajókat működtetnek, éjszakánként fényjelekkel utat mutatnak a part közelébe érő csónakoknak, vagy száraz ruhával és vízzel látják el és megnyugtatják a csónakokból kiszállókat.
A Mare Librum nevű mentőhajó legénységét hétfő este az észak-leszboszi Skala kikötőjében támadta meg egy szerintük fasisztákból álló csoport, akik üvöltözve és fenyegetőzve gázolajat öntöttek a hajó fedélzetére. A legénységből nem sérült meg senki, de a hajó távozni kényszerült a kikötőből - áll a szervezet Facebook-posztjában.De más segítők sem érezhetik magukat biztonságban a szigeten. Vasárnap este önkéntes orvosok nyolc autóból álló, épp munkából hazafelé tartó konvoját állította le és támadta meg az áldozatok szerint nagyjából 50, görög férfiból álló csapat. Az egyik autót vezető nő leírása alapján a támadók barikádjába ütközve kénytelenek voltak megállni az úttesten, mire a csapat tagjai szegekkel tűzdelt fadarabokkal és acélcsövekkel kezdték ütni az autóikat.

„Szerencsére sikerült elmenekülnünk a helyszínről, de egy ideig még rejtőzködnünk kellett”

- írta, majd hozzátette: sok olyan civil szervezetről tud, ami felfüggesztette a munkáját, mert képtelenek nyugodtan dolgozni ilyen erőszakos környezetben. „Miközben ezt írom, a város főtere megint épp fasisztákkal és rohamrendőrökkel van tele” - tette hozzá. Az esetről az egyik érintett ír orvos szemszögéből a Guardian is beszámolt.Egy másik, a szigeten élő, jelenleg újszülöttjével otthon lévő doktornő arról számolt be a Facebook-oldalán, hogy tengerparti lakása előtt az utat szintén hazafiak állják el, akik ellenőrizni próbálják, ki jöhet be a sziget fővárosába a Moria menekülttábor irányából. A nő napok óta nem mozdul ki a lakásából, mert félti gyerekét és magát. A nemzetközi szervezetnél, ahol dolgozik, főnökei nemrég azt tanácsolták neki, ha teheti, egy időre hagyja el a szigetet, amíg le nem csillapodik a helyzet.

Sokan már elmentek

„Komolyan tartok tőle, hogy ha ez így folytatódik, létfontosságú humanitárius segítségtől esnek el az amúgy is minden területen nélkülöző menekültek” - magyarázta a Sorosblognak egy Leszboszon tartózkodó férfi, aki egy médiatudatosságra neveléssel foglalkozó lengyel civil szervezetet munkatársaként dolgozik a szigeten. Félelmei nem is alaptalanok, ugyanis már most nagyon sok olyan szervezet függesztette fel a munkáját a biztonsági okokból, akik fontos humanitárius munkát végeztek a Leszboszon működő menekülttáborokban. Ilyen a görög EuroRelief, amely hétfőn jelentette be, hogy egyelőre leállítja minden tevékenységét a szigeten, mert az elmúlt napokban több munkatársukat lett zaklatás és bántalmazás áldozata, és mert - írják az alábbi posztban - a jelen helyzetben lehetetlen be- és kijutniuk a menekülttáborokba.A rohamrendőrség biztonsági okokból blokkolja a táborokhoz vezető utakat, így az ott tartózkodó migránsok is nehezebben jutnak csak be a közeli településekre. Az orvosi ellátás lenne az egyik legfontosabb, ugyanis a Moria menekülttábor túlzsúfoltsága és a rossz lakhatási és higiénés viszonyok miatt a tábor lakossága nagyon rossz egészségi állapotban van. Az egyik legnagyobb orvosi segítségnyújtó szervezet, az Orvosok Határok Nélkül/Médecins Sans Frontiers (MSF) hétfőn korlátozni kényszerült a tevékenységét a táborban, mert már nem tudják garantálni a munkatársaik biztonságát. Persze a migránsok közti gyakori verekedésekről és a késelésekről nem papolnak...  Egy másik posztban nem sokkal később azt írták, az elkövetkező időszakban naponta mérlegelik majd, hogy mekkora kapacitással tudnak testi és lelki egészségügyi segítséget nyújtani a táborban.

„Próbálunk gyorsan biztosítást kötni a helyünkre és a felszerelésünkre”

Nemcsak a szigeten dolgozó nagy segélyszervezetek, de a kisebb, önkéntes munkán alapuló segítő kezdeményezések is sorra állnak le. A szigeten nagyjából a 2015-ös menekültválság óta üzemeltet konyhát - és működtet sok-sok hozzá kapcsolódó szolgáltatást - a szigetén élő menekültek számára egy görög házaspár, Nikosz Kacurisz és Katerina Koveou.

Tegnap azonban az összes európai önkéntesük elhagyta a szigetet.

„Mindannyian üzenetet kaptak az országuk nagykövetségétől, hogy tegyenek így, mert nem biztonságos itt tartózkodniuk” - mondta Katerina Koveou. Hozzátette, a hétre biztosan bezárják az éttermüket, és gyorsan megpróbálnak biztosítást kötni a konyhára, mert tartanak a támadásoktól. Sem Nikosz és Katerina, sem más segítő civilek nem úgy látják, hogy a görög rendőrség tudná kezelni a kialakult helyzetet. A hazafias csoportokat a  tapasztalataik szerint csak ritkán tudják lekapcsolni. Szerdán nyilvánosságra került felvétel, amiken emberek fegyvereket fognak partot érő migránsokra, a földre kényszerítik őket, és a csomagjaik átadására szólítják fel őket.    A szigeten január közepe óta nő a feszültség, mióta a helyiek kemény tiltakozásba kezdtek az ellen a kormánydöntés ellen, ami két újabb, az eddigiekkel ellentétben zárt menekülttábor építését helyezte kilátásba a szigeten. A hír teljesen feldühítette a helyieket, akik egyre türelmetlenebbül viselik, hogy mostanra rekord magas számú, 21 ezer menedékkérő rostokol Leszboszon. Ez majdnem annyi ember, mint a sziget fővárosa, Mitilini lakossága.Így nem kell csodálkozni, hogy a görögök teljesen berágtak...  Forrás: Soros-blog nyomán
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató