2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Rendkívüli: Elkezdődött a félelem Leszboszon, felütötte a fejét a koronavírus a migránsokkal teli görög szigeten

Görögországban, Leszboszon ahol jelenleg 20 000 bevándorló tartozkodik a Moria menekülttáborban, megerősítették az első koronavírus-esetet, azzal a felhívással, hogy a vírus terjedhet a rossz egészségügyi körülmények között élő bevándorlók körében - írja a Voiceofeurope.com.A sziget, amely az egyik legfontosabb úti cél azoknak a migránsoknak, akik hajóval próbálnak Európába jutni, szinte minden nap több tucat migráns érkezik ellenőrizetlenül a szigetre. Az elmúlt héten a Moria tábor biztonsági körülményei olyan mértékben romlottak, hogy sok civil szervezet kitelepült a táborból. Ennek eredményeként a túlzsúfolt táborban még rosszabb egészségügyi feltételek állnak fenn, amelyben jelenleg nincs orvosi segítség.Körülbelül egy hónappal ezelőtt néhány orvos már figyelmeztette, hogy járvány várható a táborban. Összességében a görög szigeteken lévő menekülttáborokban dolgozó önkéntesek egyre agresszívabb támadásokkal szembesülnek, és sokan közülük úgy döntöttek, hogy távoznak. Mióta Törökország kinyitotta határait és megengedte a migránsoknak, hogy Európába induljanak, a helyiek még nagyobb számú migráns beáramlására számítanak.

Jelenleg mintegy 42 000 migráns van az Égei-tenger görög szigetein, ami sok görögöt életét keseríti meg. Félnek, hogy a migránsok megfertőződhetnek a koronavírussal, és elterjeszthetik azt a szigeteken, különösen a rendelkezésre álló orvosi szűrés hiánya miatt.

Eddig Görögországban csak 99 koronavírus-esetet regisztráltak, és egy ember a fertőzés miatt halt meg. A legtöbb esetben a fertőzött vallási zarándokok voltak, akik korábban már a Közel-Keleten jártak. Annak ellenére, hogy Görögország már két hete bezárta az összes iskolát, ha a koronavírus a görög-török ​​határon felgyülemlett migránsok körében terjed, a helyzet gyorsan kikerülhet az ellenőrzés alól. A fejlett országokban is már nehéznek bizonyul a vírus terjedésének korlátozása. A migránsok közelében élő helyiek körében azonban a koronavírus-fertőzések megelőzését szinte lehetetlennek tartják, amint arra az Egyesült Államok török ​​nagykövete rámutatott, amikor a török-szír határ mentén fekvő menekülttáborokról beszélt. Február vége óta több ezer szíriai és egyéb migráns próbálta átlépni Törökország határát az Európai Unióba.

"900 000 ember várakozik. Hogyan akarod ellenőrizni mindegyiket? Ez lehetetlen küldetés"

- válaszolta a török ​​nagykövet arra a kérdésre, hogy Törökország mit tesz a vírus Szíria terjedésének megakadályozása érdekében. Jelenleg nincs információ arról, hogy a háború sújtotta Szíriában egyáltalán van-e a koronavírus, és hány ember lehet fertőzött, azonban minden szomszédos állam már felfedezte a vírust. Mitilinin már el is kezdtek bezárni a vendéglátóegységek, erről a Stonisi.gr oldal felvételei tanuskodnak: Vadhajtasok.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató