2024. május 17. - Paszkál
EUR : 386.16
USD : 355.15
Időjárás ikon15°10°

Vidéken is felütötte fejét a vírus: Zalaszentgróton is van egy beteg

“Térségünkben is regisztráltak egy koronavírusos (Covid-19) megbetegedést. A hatóságok szakszerűen végzik a dolgukat, a városban zavartalanul folyik az élet” – írta Facebook-oldalán Zalaszentgrót polgármestere. A Zala megyei városban 15 pontos intézkedés van érvényben a vírus terjedésének lassítása érdekében. A kormányzati tájékoztató oldalon egyelőre még csak a 39 beteg szerepel,- számol be a Pestisrácok.hu.A zalaszentgróti betegről részletesebb információkat egyelőre nem közöltek, így az sem tudható, hogy helyi, esetleg turista és járt-e mostanában külföldön. A zaol.hu megyei hírportálon is csak annyit írnak, hogy hétfőn délután regisztrálták a térség első koronavírus fertőzöttjét, aki jól van, szinte tünetmentes.Baracskai József, Zalaszentgrót polgármestere délután 15 órakor osztotta meg a hírt Facebook oldalán az első betegről. Egyben kihirdette a legfrissebb korlátozó-megelőző intézkedéseket.
Mint írja, a koronavírus járvány elleni védekezés megszervezése a kormány hatásköre. Zalaszentgrót városa mindent elkövet a zalaszentgrótiak védelmében. “Kiemelten fontos, hogy a szükséges lépéseket minél előbb meghozzuk, mert a halogatás vagy a nem kellő figyelem súlyos egészségügyi kockázatokat jelent a járvány idején” – fogalmaz a zalai városvezető. Hangsúlyozza, hogy már korábban is több korlátozó intézkedésről döntött az önkormányzat, amelyeken túl újabbak is életbe lépnek a mai napól.
  • Az önkormányzati dolgozókat otthoni munkavégzésre kötelezték
  • Az óvodában és bölcsődében nyári ügyeleti rendszer lép életbe
  • Valamennyi kulturális és sport intézményt bezártak
  • A polgármesteri hivatalban az ügyfélfogadás szünetel
  • A szülőket arra kérik, hogy ne vigyék gyerekeiket a játszóterekre
  • Kérik a családi és egyéb társas rendezvényeket halasszák el
  • Ajánlják, hogy minden ügyintézés online történjen, a boltokban bankkártyával fizessenek
  • Arra kérik a zalaszentgróti munkaadókat, hogy ahol lehetséges rendeljék el a távmunkát
  • A gyógyszertárak és élelmiszerüzletek kivételével kérik az egyéb üzletek bezárását, vagy a nyitvatartás korlátozását
  • A szokásos piac elmarad, a lomtalanítást elhalasztják
  • Kiemelten kérik azokat, akik a napokban Olaszországból, Tirolból vagy más veszélyeztetett környékről tértek haza, hogy fegyelmezetten tartsák be a szükséges kéthetes otthoni karantént, ahol családokhoz érkeztek haza, ott ez a családra is vonatkozik.
A polgármester összefoglalójában arra is kéri a zalaszentgrótiakat, hogy ne látogassanak rendezvényeket, lehetőség szerint kerüljék a tömegközlekedést.Tudom, hogy nehéz mindenkit próbára tevő időszak érkezett el számunkra, de kérjük Önöket, hogy továbbra is őrizzük meg a nyugalmunkat, az információkat hiteles forrásból szerezzük be és maradjunk higgadt, felelősségteljesen gondolkozó polgárok – fogalmaz Baracskai József. Külön kitér arra is, hogy a városban élő idősekre figyeljenek, lássák el őket, vásároljanak be nekik, segítsék egymást a város lakói. Hasonló korlátozó intézkedések vannak érvényben egész Zala megyében. A közintézmények megye szerte bezártak, az ügyintézés, ügyfélfogadás mindenhol szünetel, korlátozott. A Zalaegerszegi Televízió ismeretterjesztő műsorokkal segíti a diákok otthoni tanulását. Zalaegerszegen a kerítéssel körülvett játszótereket is lezárták. Keszthelyen bezárt a Helikon Kastély és elmaradnak a Helikon Ünnepségek. Bezárt a Zalakarosi fürdő, Lentiben és Hévízen egyelőre nem állt le az élet, de szigorú korlátozásokat vezettek be. A közeli, szlovéniai Muravidéken jelenleg 4 betegről tudnak. A turizmusból élő zalai térség a gazdasági következményeket egyelőre még megbecsülni sem tudja.  Forrás: Pestisrácok.hu 
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató