2024. május 01. - Fülöp, Jakab
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon22°13°

„Magyarországnak igaza van” – német reakció Varga Judit cikkére

A német kommentelők többsége is kiáll Varga Judit és a magyar koronavírus-törvény mellett.
Amint arról korábban lapunk is beszámolt, a Die Welt című konzervatív német lap »Magyarország csak azt teszi, amit mindenki megtesz Európában« címmel közölt írást vasárnap, egy Varga Judit igazságügyi miniszterrel folytatott beszélgetés alapján. A lap tudósítója, Boris Kálnoky bevezetőjében kiemelte: Varga Judit szerint a »liberális véleménydiktatúra« megnyilvánulását jelentő »álhír«, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló új magyar törvény kiüresíti a demokráciát. A miniszter hangsúlyozta, hogy a rendkívüli jogrendnek vége, amint elmúlt a veszély, ami »objektív kritérium«, hiszen nemcsak Magyarországon, hanem nemzetközi szinten is »meglehetősen világos lesz«, hogy mikor ér véget a világjárvány, és vele együtt a veszélyhelyzet. Ez azonban nem azt jelenti, hogy másokkal egyeztetve szüntetik majd meg a veszélyhelyzetet. Erről »minden országnak önállóan kell döntenie« – nyilatkozta a lapnak Varga Judit. Mint kiderült, az igazságügyi miniszternek a Die Welt kommentelői is igazat adnak. A portál által közölt beszélgetéshez kapcsolódóan ugyanis – cikkünk megírásáig – több mint 300 pozitív (míg alig több mint 150 negatív) komment érkezett, melyek számos érvet hoznak fel arra vonatkozóan, hogy »Varga asszony kiváló politikus, és Magyarországon általában véve nagyon jó a kormányzás«.Íme néhány kommentelő pozitív véleménye a magyar koronavírus-törvényről, valamint a Varga Judit miniszter által mondottakról:
  • „Ez a folyamatos panaszkodás Magyarországról nagyon kínos. Végülis segítettek a német egység létrehozásában! Emlékezni kell arra, hogy Magyarország volt az első szocialista állam, amely 1989 júniusában írta alá az ENSZ Menekültügyi Bizottságát (a kommentelő valószínűleg az egyezményre gondolt – a szerk.). Az első tömeges menekülésre a nyitott magyar határokon át szeptemberben került sor. Az »egység kancellárja« később azt mondta: »Magyarország dobta az első köveket a falba ...« Képzeld el, milyen kockázatot vállalt Budapest akkoriban a hatalmas Szovjetunió ellen. Ergo ne vádolják tovább ezeket az embereket, a kormányukat és Varga asszonyt a demokrácia megértésével.”
  • „Varga különösen csalódott Michael Roth német Európa miniszter miatt. Felhívta, »de egyáltalán nem érdekelte semmilyen válasz, csak azt akarta dokumentálni, hogy kifejezte aggodalmait. Hiába kérdeztem tőle, hogy nevezze meg a törvény azon részeit, amelyeket problematikusnak talált.« Roth a WELT-tel folytatott beszélgetés során nemrégiben világossá tette a magyar megközelítés kritikáját. Igen, természetesen nagyon aggasztja, hogy a Fideszt két évvel ezelőtt 2/3-os többséggel választották meg, és most a magyarok érdekében cselekszik. Mellesleg, még mindig nagy a támogatottságuk.”
  • „Varga asszony kiváló politikus, és Magyarországon általában véve nagyon jó a kormányzás. A magyarok ezt úgy fejezték ki, hogy 2/3-os többséggel a konzervatív pártra szavaztak.”
  • „A Merkel-kormánynak objektívebbnek és barátságosabbnak kellene lennie Magyarországgal. A demokratikus alapelveket nem veszélyeztetik Budapesten, a magyar parlament többsége demokratikusan alakult ki, még akkor is, ha ez nem felel meg az EU úgynevezett liberálisainak, szocialistáinak és zöldjeinek! Magyarország valószínűleg szabadabb és demokratikusabb, mint Merkel Németországa. Berlinnek nagyon kevés igazi barátja van Európában, Ausztria mellett (...) Magyarország, az állam és az emberek is évszázadok óta azok! A »tolvajok és irigyek« különösen Párizsban, Luxemburgban, Brüsszelben, Varsóban, Prágában és Rómában találhatók! Tehát ne támadja barátait!”
  • A különleges helyzetek különleges intézkedéseket igényelnek. Minden országnak ezt kell tennie. Kína ezt tette, és láthatjuk, hogy azóta kevés halálesetük van. Az Egyesült Államok bevetette a katonaságot. (…) Magyarország elfogadta és végrehajtotta a veszélyhelyzeti törvényeket, amelyek segítik az országot, hogy jobban kezelje a koronavírus-válságot. Mellesleg nekünk is vannak olyan veszélyhelyzeti törvényeink, amelyeket az elmúlt 70 évben fogadtunk el. Ha használtuk volna őket, akkor sok emberi élet megmenthető lett volna az elmúlt években. (…) Most az a fontos, hogy segítsünk a többi országnak és ne diszkrimináljuk senkit, Magyarországot se.”
  • Magyarországnak igaza van. Maas és a mellette működő szövetségi külügyminisztérium elfogult Magyarországgal, vagy inkább Orbán Viktorral szemben, mert Ő ellenzi az EU-ba tömegesen belépő illegális migránsok befogadását és elosztását.”
  • Az EU és Németország olvasata szerint akkor minden demokratikusan megválasztott parlament, amelyben a kormányzó párt(ok) 2/3-os többséggel bírnak automatikusan antidemokratikus? Mert a kormány bármilyen törvényt hozhat?”
  • Nyugat-Németországban nem ugyanez volt a helyzet?”
  • A demokratikusan megválasztott Parlament Magyarországon olyan törvényt fogadott el, amely nem sérti a magyar alkotmányt. A német kormány évek óta minden nap megsérti az alaptörvényt, bár a Parlament soha nem döntött hivatalosan úgy, hogy nem alkalmazza azt. Mi a nagyobb probléma?”
  • Elképesztő, ahogy a cikk kétharmados többségét megemlíti. Amikor a német kormánykoalíció 75% –os többséggel rendelkezett 2013 és 2017 között, az a demokráciára nem jelentett veszélyt. Az ellenzék parlamenti munkáját csak speciális szabályokkal tudta elvégezni, mert kevesebb, mint 25%-a volt.”
Forrás: Mandiner
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató