2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Nem érdekli az EU-t a román elnök magyarellenes uszítása

Az Európai Bizottság román-magyar belügynek tekinti a kérdést.Nem hajlandó állást foglalni az Európai Bizottság (EB) annak kapcsán, hogy Klaus Johannis román államfő múlt szerdán úgy próbálta lejáratni a Szociáldemokrata Pártot (PSD), hogy azzal egyúttal a romániai magyarok, illetve Magyarország ellen is uszított. A Krónika című újság a minap levélben fordult az uniós végrehajtó testülethez, azt a kérdést a bizottságnak szegezve, hogy az Európai Unió „kormányaként” hogyan értékelik, hogy egy tagállam elnöke nyíltan uszít egy kisebbségi közösség ellen.
A brüsszeli testület hétfőn küldte el szűkszavú, egymondatos válaszát, amelyben kitér az elől, hogy véleményt mondjon Johannis kijelentéseiről. Az EB ezt azzal indokolja, hogy kétoldalú, magyar–román ügynek tekinti a kérdést.

– Ez igazából kétoldalú ügy, ami nem tartozik az Unió hatáskörébe, így a Bizottságnak nincs mit kommentálnia

– áll a lakonikus válaszban. Klaus Johannis múlt héten élő televíziós bejelentkezésében ironikusan magyarul köszöntötte az ellenzéki Szociáldemokrata Pártot. Azzal vádolta meg a PSD-t, hogy míg a kormány a járvánnyal küzd, addig a szociáldemokraták a magyaroknak adnák Erdélyt. – Ciolacu, mit ígért önnek Orbán Viktor? – ezzel a kérdéssel fordult Johannis Marcel Ciolacu PSD-elnökhöz. Az államfő szerint a PSD hathatós támogatást nyújtott a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ), hogy vita nélkül átmenjen az alsóházon a javaslat. Kelemen Hunor bocsánatkérésre szólította fel Johannist „hisztérikus, államelnökhöz méltatlan, a Nagy-Románia Párt erőszakos és veszélyes politikájára emlékeztető” nyilatkozata miatt. A Fidesz határozottan elítélte Johannis magyarellenes nyilatkozatát, és azt kérte, hogy Románia elnöke kérjen bocsánatot a magyaroktól.Forrás: Magyar Nemzet
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató