2024. május 17. - Paszkál
EUR : 386.16
USD : 355.15
Időjárás ikon15°10°

Úgy átalakítják Hitler szülőházát, hogy rá se lehessen ismerni, utána rendőrőrs lesz belőle

Ausztria bejelentette Adolf Hitler braunaui szülőházának „semlegesítését”, azaz alapos átalakítását annak érdekében, hogy még ráismerni se lehessen az épületre. Igaz, a Führer 1889-es születése után mindössze néhány hónapot töltött csak a ház egyik lakásában, ezután szülei másik utcába költöztek, majd Hitler három éves korában a család végleg elhagyta a várost. A házat hosszas vita után az osztrák állam 2017-ben vásárolta meg tulajdonosától kisajátítás útján – ez Bécsnek nyolcszázezer eurójába került, az átépítésre pedig további ötmillió eurót költenek. Braunau a német határnál fekszik, s Hitler 17. században épült szülőháza az elmúlt évtizedekben neonáci zarándokhellyé vált – emlékeztet a BBC. Ennek akar egyszer s mindenkorra véget vetni az osztrák kormány azzal, hogy rendőrőrssé alakítja az épületet, ahol nem lesz sem emlékszoba, sem emléktábla, és a ház előtt jelenleg látható, a „Soha többé nácizmust” feliratú emlékkő is múzeumba kerül.

Adolf Hitler szülőháza Fotó: Reuters

Az átalakítás keretében eltávolítanak a ház homlokzatáról minden olyan változtatást, mely a náci időkből származik – közölte az MTI szerint az osztrák belügyminisztérium, ismertetve a nemzetközi tervpályázat eredményét. Hermann Feiner, a belügyminisztérium illetékese szerint a tervpályázat célja az volt, hogy az épület a lehető legegyszerűbb, legjelentéktelenebb külsőt kapja. Mint közölték, a győztes pályázó, a vorarlbergi Marte.Marte tervezőiroda is koncepciója egyszerűségével nyerte meg a zsűrit. Az átépítés megtervezésére egész Európából lehetett pályázni, Stefan és Bernhard Marte pályázata 11 másik tervezőiroda munkáját utasította maga mögé. A testvérpár irodájának tervei szerint az épület külső megjelenése nagyon visszafogott lesz, de megőrzik a két lakóházra osztottságot, melyet a tető kétcsúcsossá alakítása is jelez.

Az átalakítás bejelentésekor bemutatott terv Fotó: Reuters

Az átalakítás befejezését 2022 végére tervezik, a rendőrség várhatóan 2023-ban veheti birtokba az épületet, mely a korábbi években iskolaként és fogyatékosok segélyhelyeként működött. – Most új fejezet nyílik a diktátor és tömeggyilkos szülőházának történetében. Ausztriának sokáig tartott, míg feldolgozta saját történelmének ezt az elemét, de most már a helyes úton járunk – mondta Karl Nehammer belügyminiszter.    Forrás: Magyar Nemzet
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató