2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Hiába ért véget a rendkívüli jogrend, az EU tovább vizsgálja Magyarországon a "diktatúrát"

A balliberális politikusok szerint addig van diktatúra Magyarországon, amíg ők azt mondják, legalábbis ez derül ki az Európai Bizottság Magyar Nemzethez eljuttatott állásfoglalásából. A testület illetékes szóvivője a lapnak azt nyilatkozta, “éberek maradnak” és nyomon fogják követni, hogy a jogállamiságot, alapvető jogokat és a közösségi jog alkalmazását érintő intézkedéseket miképp szünteti meg a kormány.A Magyar Nemzet, annak apropóján érdeklődött a Bizottságnál, hogy a magyar Országgyűlés tegnap elfogadta a rendkívüli jogrend megszüntetéséről szóló törvényt, valamint átmeneti szabályokról döntött. Ahogy a brüsszeli testület jogállamisági ügyekben illetékes szóvivője lapnak elmondta: a szigorú jogállamisági felügyelet minden egyes EU-tagállamra igaz, tehát valamennyi uniós országban, egészen az utolsó, a vírus nyomán bevezetett rendkívüli intézkedés megszüntetéséig vizsgálják a helyzetet.A bizottság már a kezdetektől következetesen állította, hogy minden hasonló intézkedésnek időben meghatározottnak kell lennie, és csak addig tarthat, ameddig a helyzet azt valóban megköveteli. El is várjuk az uniós országoktól, hogy amennyiben a világjárvány elleni küzdelem már nem igényli, szüntessék meg a rendkívüli szabályokat– fogalmazott a testület szóvivője.
Nem meglepő módon a magyar vírustörvény, illetve az ahhoz kapcsolódó rendkívüli jogrend bevezetése a kezdetektől fogva a nemzetközi balliberális politika és média kritikáinak kereszttüzében létezett, annak ellenére, hogy Věra Jourová bizottsági alelnök több alkalommal is kijelentette, hogy a testület nem indít kötelezettségszegési eljárást az ügyben, hiszen a szabályozásnak nincs a közösségi joggal ellentétes eleme.
Ugyanakkor nem elfelejtendő, hogy az uniós parlament – a liberális Jourová részvételével – vitát rendezett a magyar rendkívüli jogrendről, ám a brüsszeli ülésre magát Orbán Viktor miniszterelnököt várták, így a Magyarország képviseletére önként jelentkező Varga Judit igazságügyi miniszter végül nem szólalhatott fel a képviselők előtt.
  A járványügyi átmenettel tehát borítékolhatóan nem lesz vége Budapest és Brüsszel nézetkülönbségének – erre nemcsak a friss bizottsági nyilatkozatból, de Jourová egy múlt heti interjújából is következtetni lehet. Ebben a demokráciáért és átláthatóságért felelős cseh biztos kijelentette: szerinte „az igazság pillanata” jön el a magyar rendkívüli jogrend megszüntetésével. – Az uniós jog szempontjából problémás lenne, ha a veszélyhelyzeti szabályozás egyes elemei megmaradnának – hangoztatta a liberális politikus. Arra a felvetésünkre, hogy mit is értett Jourová utóbbi mondat alatt, a bizottság megismételte, hogy a járvány elleni küzdelem végeztével minden rendkívüli intézkedést meg kell szüntetni.    Forrás: Magyar Nemzet - Pestisrácok.hu 
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató