2024. május 13. - Imola, Szervác
EUR : 387.78
USD : 359.69
Időjárás ikon20°11°

Merkel is elszörnyedt a fiatal vendégei és az Antifák viselkedésén

Szóvivője útján a német kancellár is élesen elítélte a szombat éjjeli súlyos rendbontást Stuttgartban. A német belügyminiszter szerint a jogállam hitelessége a tét. A délnémet település belvárosában migránsok és Antifák százai törtek-zúztak, valamint rendőrökre támadtak. Az őrizetbe vett elkövetők között egyaránt vannak bevándorlók, illetve német és külföldi szélsőbaloldali anarchisták. 
Hihetetlen, ami történt, megdöbbentem. Még soha nem éltem át ilyesmit rendőri pályafutásom 46 éve alatt. A mi városunkban még soha nem volt ilyen mértékű nyílt erőszak rendőrök ellen, valamint ilyen mértékű károkozás és fosztogatás.
Így emlékezett vissza Franz Lutz, a stuttgarti rendőrség vezetője a szombat éjjel történt súlyos rendbontásra.  Kontroll nélküli erőszak A délnémet város központjában 400-500 migráns és Antifa gyűlt össze, akik egy része – egy német állampolgár rendőri drogkontrollja után – rombolni kezdett, üzleteket fosztott ki és rátámadt a rendfenntartó erőkre. 19 rendőr megsebesült, egyikőjük egy időre munkaképtelenné vált. A vandálok negyven üzletet dúltak fel, és euróban számítva milliós nagyságrendű kárt okoztak. A helyszíni felvételek közül különösen sokkoló az a videó, amelyen az látszik, ahogy egy arcát eltakaró fiatal nekifutásból oldalba rúg egy őt nem látó rendőrt. (Az eset az alábbi videón a 20. másodperctől látható.) https://youtu.be/Gww_hyyyl9g
 Nem tudjuk kontrollálni a helyzetet
ismerte el egy rendőrségi szóvivő vasárnap hajnalban. A rendfenntartó erők csak a kora reggeli órákra lettek úrrá a helyzeten, 24 személyt őrizetbe vettek. A történtek felháborodást váltottak ki országszerte, komoly hullámokat vertek a belpolitikában, azokat Steffen Seibert szóvivő útján Angela Merkel német kancellár is elítélte.
A kormányszóvivő undorítónak és semmivel sem igazolhatónak nevezte a jeleneteket.
   A tartomány (Baden-Württemberg) zöldpárti miniszterelnöke, Winfried Kretschmann erőszakorgiáról és súlyos bűntettekről beszélt, amiket ígérete szerint nem fognak tűrni. Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter pedig kemény büntetést követelt az igazságszolgáltatástól az elkövetők számára.
Jogállamunk hitelessége a tét
- fogalmazott. A rendőrség közlése szerint
az őrizetbe vett 24 személy közül a legfiatalabb 15, a legidősebb 33 éves; 22 férfi, 2 nő; 12 német, 12 pedig egyéb állampolgárságú.
A német állampolgárok közül 3-nak van migrációs háttere. A külföldi elkövetők Boszniából, Horvátországból, Lettországból, Portugáliából, Iránból, Irakból, Szomáliából és Afganisztánból érkeztek. A Neue Zürcher Zeitung szerint
egyes helyszíni felvételeken fiatalok "Allah akbar" kiáltása hallható. Elhangzanak „Fuck the police” skandálások is.   
A rendőrség szerint a rendbontók a „partiszcénából” érkeztek (nem találják még az igazságra utaló kifejezéseket, pl. ANTIFA - a szerk.), már hetek óta közterületeken gyülekeznek és isznak, valamint rendőrök elleni erőszakkal hencegnek a közösségi médiában. Már korábban is sértegették és megtámadták a rendőröket, ha azok intézkedni próbáltak csoportjaik egyes tagjai ellen. A Tagesschaunak nyilatkozó stuttgarti klubtulajdonosok szerint ezeknek az embereknek valójában semmi közük a klubokhoz és a partikhoz. A hatóságok úgy vélik, hogy a szombat éjjeli erőszak nincs összefüggésben az amerikai Black Lives Matter  tüntetés- és zavargás-sorozattal, valamint nem politikailag vagy vallásilag motivált. A rendőrség mindenesetre jelezte, hogy betelt a pohár.
Üzenjük az elkövetőknek, hogy az őrizetbe vettek száma nem fog megállni 24-nél. Nagyon jó nyomozóink vannak, és a tettesek kézre kerítése érdekében bevetjük a tömegben lévő személyeket azonosító szakértőinket       
- jelentette ki Thomas Berger, a stuttgarti rendőrség helyettes szóvivője.  Forrás: Privátbankár
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató