2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Görög kormány: Történelmi hiba a Hagia Sophia mecsetté alakítása

Erdogan döntését Brüsszel és Washington is nemtetszéssel fogadta.A görög kormány szerint történelmi hibát követett el Recep Tayyip Erdogan török elnök azzal, hogy elrendelte a Hagia Sophia egykori ortodox székesegyház mecsetté alakítását. Athén minden megtesz annak érdekében, hogy az Európai Unió és a nemzetközi szervezetek emiatt szankcionálják Ankarát.
„Erdogan történelmi hibát követett el, olyan hibát, amely szakadáshoz vezet, de amely reményeim szerint nem lesz áthidalhatatlan”
– mondta Szteliosz Pecasz görög kormányszóvivő a Sky televíziónak szombaton. Pecasz szerint Erdogan döntése sok problémát fog okozni neki.
„Görögország elítéli ezeket a cselekedeteket, és minden tőle telhetőt megtesz, hogy következményeik legyenek Törökországra nézve. Minden terítéken van, a szankciók lehetősége is, nemcsak Európa, hanem a nemzetközi szervezetek részéről is, mint például az UNESCO”
– jelentette ki a szóvivő, aki szerint semmi kétség afelől, hogy Athén szankcionálni fogja Ankarát. Szerinte ez e kérdés szerepelni fog a legközelebbi európai uniós csúcs napirendjén is. Aki megsérti a nemzetközi jogot, tisztában kell lennie azzal, hogy ezért fájó szankciók járnak. A Hagia Sophia ügye nemzetközi ügy, Ankara döntése pedig komoly sértés (a keresztény világnak) – mondta a szóvivő.   A Hagia Sophia, törökül Ayasofya 1935 óta múzeum volt, és Isztambul egyik legkiemelkedőbb turistalátványossága. Az épület 537-től a Bizánci Birodalom legfontosabb székesegyháza és az ortodox keresztény világ központja volt, de Konstantinápoly 1453-as elfoglalása után az Oszmán Birodalom mecsetté alakította át. A 20. században Musztafa Kemal Atatürk, a világi Törökország megteremtője múzeummá alakíttatta át. Egy konzervatív egyesület 2016-ban pert indított annak érdekében, hogy a bíróság mondja ki semmisnek az 1934. november 24-ei minisztertanácsi döntést, amely a Hagia Sophia múzeummá alakításáról rendelkezett. A török legfelsőbb közigazgatási bíróság semmisnek minősítette pénteken az akkori döntést, Erdogan pedig azonnal rendeletet adott ki erről, és közölte, hogy az első muszlim imát július 24-én tartják a Hagia Sophiában. Erdogan ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy a volt bizánci bazilikát továbbra is az emberiség közös örökségének tekinti. Erdogan döntését Brüsszel és Washington is nemtetszéssel fogadta.  Forrás:MTI
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató