2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

A németek nem engednek: ragaszkodnak a magyarok ellen indult hetes cikkely folytatásához

A tegnapi napon a magyar parlament határozatban javasolta, hogy Orbán Viktor vétózza meg az EU költségvetését és a gazdasági mentőcsomagját, ha a hetes cikkely alapján indított jogállamisági eljárást nem zárják le, és ha jogállamisági feltételekhez kötik a támogatásokat. Szintén ezen a napon a német kormány EU-ügyekért felelős államtitkára arról adott elő, hogy kormányának kiemelten fontos szándéka, hogy a jogállamisági feltétel erős legyen az új költségvetésben, és az EU soros elnökeként tovább akarják vinni a hetes cikkely szerinti eljárásokat is.A magyar parlamenti szavazással egy időben tartott előadást a német kormány EU-s ügyekért felelős államtitkára a Friedrich Ebert Alapítvány online rendezvényén. Michael Roth államtitkár a következő fél év EU-s programjáról beszélt, abból az alkalomból, hogy a hó elején a német kormány vette át a soros elnökséget az EU-ban, azaz ők alakíthatják a Tanács napirendjét, és nekik kellene kikényszeríteniük a kompromisszumot a vitás esetekben is. Roth szerint a jogállamiság, a közös európai értékek erősítése a német elnökség legfontosabb ügye. Csak ezek képviseletében, és a jogállamiságot veszélyeztető tendenciák megfékezésével erősödhet meg az EU szerinte, márpedig a német elnökség fő célja, hogy a járvány okozta válságból erősebben jöjjön ki az unió, mint amilyen a járvány előtt volt.  Már bevezetőjében elmondta, hogy idén először az Európai Bizottság nem csak a tagállamok gazdasági helyzetéről ír jelentést, hanem a jogállamisági helyzetéről is. Roth elmondta: a következő költségvetés legfontosabb újításának tartja, hogy a jogállamisági feltétel bekerüljön a szabályok közé. A német elnökség természetesen kiemelten fontos törekvéseként jelentette be, hogy folytatni kívánják a magyar és a lengyel kormány ellen indult hetes cikkely szerinti eljárásokat is. (Ebben játszanak nagy szerepet a Magyarország ellen dolgozó ellenzéki európai parlamenti képviselők is…).
Michael Roth arról is beszélt, hogy a berlini kormány szeretné, ha nagyon gyorsan megszavaznák a tagállamok a gazdaságélénkítő csomaggal bővített költségvetést, mert az egész európai gazdaság számára kulcskérdés, hogy időben sikerül-e megnyugtatni a piaci szereplőket. Jelezte, hogy ennek érdekében a német kormány rendkívül sok pénzt hajlandó belerakni a közös költségvetésbe, és a többi kormánytól is hasonlóan felelős döntéseket vár.
A 444.hu kérdésére, hogy a jogállamiságról és a hetes cikkelyről szóló magyar parlamenti szavazás nem rontja-e a terv végrehajtásának esélyét, azt mondta, hogy továbbra is optimista az elnökségi terveiket illetően. Megjegyezte, hogy sok országnak sokféle gondja van a jelenlegi tervezettel, és ezért nehéz döntés lesz az elfogadása, de ő azért továbbra is bízik minden ország vezetőjének felelősségtudatában, hogy felismerik a helyzet rendkívüli súlyát. Arra is kitért, hogy az Európai Parlament – amelynek szintén vétójoga van – már megszavazta, hogy a jogállamisági kritériumok hangsúlyosan jelenjek meg a pénzosztásban, ebben szinte az összes frakció egyetértett, úgyhogy ezt a feltételt nem lehet kivenni a költségvetésből.     Forrás: Pestisrácok.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató