2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Végre kimondták: a BLM-balhéknak már semmi közük a Floyd-ügyhöz

A portlandi zavargásoknak nincs közük az afroamerikai George Floyd rendőri erőszak miatt bekövetkezett halálához – jelentette ki William Barr amerikai igazságügyi miniszter kedden a képviselőház igazságügyi bizottsága előtti meghallgatáson.A mostani meghallgatás, amelyet a demokrata párti törvényhozók már tavaly tavasz óta szorgalmaztak, késve kezdődött, a bizottság elnöke, Jerrold Nadler autóbalesete miatt. Bár a elsősorban a több amerikai nagyvárosban jelenleg dúló erőszakra adott szövetségi válasz volt napirenden, a törvényhozók a miniszter egy sor más ügyben elfoglalt álláspontjáról is faggatták a tárcavezetőt. Bevezető nyilatkozatában William Barr szólt a rasszizmusról és a rendőri erőszakról folyó országos vitáról, s hangsúlyozta, hogy
az erő mindenfajta túlzó alkalmazása elfogadhatatlan és foglalkozni kell vele, mint ahogyan ez most Minneapolisban meg is történik„.
Az erőszakba torkolló megmozdulás-sorozatért az egyes városokban eluralkodott és növekvő bűnözést okolta.
Ha egy közösség a saját rendőrsége ellen fordul és pellengérre állítja, akkor a rendőrök hajlanak a kevesebb kockázatvállalásra és megnövekszik a bűnözés”
- fogalmazott. Nadler képviselő felvetésére, miszerint a minisztérium a szövetségi erők kivezénylésével állítólag amerikaiakat sodort veszélybe és megsértette alkotmányos jogaikat, Barr hangsúlyozta:
az erőszakos és anarchista megmozdulások eltérítették a legitim tüntetéseket az eredeti céljuktól és csak rombolnak„.
Konkrét példaként a portlandi szövetségi bíróság épületénél történő gyújtogatásokat hozta fel.
Ami éjjelente Portlandben, a szövetségi bíróság épülete környékén történik, ezt nem lehet egyszerűen tüntetésnek nevezni, ez támadás az Egyesült Államok kormányzata ellen”
- fogalmazott. Az Egyesült Államokon végigsöprő tüntetéshullámot az afroamerikai George Floyd május végén Minneapolisban rendőri erőszak miatt bekövetkezett halála váltotta ki. Több amerikai nagyvárosban kezdődtek tüntetések a rendőri erőszak ellen és az afroamerikaiak jogainak védelme érdekében. A megmozdulások több helyen erőszakba, fosztogatásokba és lövöldözésekbe torkolltak. William Barr a portlandi helyzetet felidézve emlékeztetett rá, hogy ebben az oregoni nagyvárosban
„lázongók százai” vannak az utcán késekkel, kalapácsokkal, fegyverekkel, robbanóanyagokkal felszerelkezve. A miniszter szerint sokan közülük már nem is kapcsolják össze tetteiket George Floyd halálával,
vagy a rendőrségi munka megreformálásának követelésével. Barr kiemelte, hogy
az erőszakért és a gyújtogatásokért a szélsőbaloldali, magát antifasisztának nevező „antifa” mozgalom aktivistái a felelősek.
Sürgette egyben, hogy a szövetségi ügyészek emeljenek vádat a bizonyított esetekben. Leszögezte, hogy
a fekete életekre jóval nagyobb veszélyt jelentenek az utcai zavargások és erőszakos cselekedetek, mint bármely rendőri túlkapás.
A helyzet „túlzott leegyszerűsítéseként” értékelte egyébként, hogy a jelenlegi bajok fő forrásaként egyesek a rasszizmust jelölik meg.Az igazságügyi miniszter leszögezte: teljesen szabad keze van abban, hogy milyen döntéseket hoz a közrend helyreállítása érdekében, ebbe Donald Trump elnök nem szól bele, és nem próbálta meg befolyásolni őt.
Határozottan visszautasította Jerrold Nadler állításként megfogalmazott feltételezését, miszerint azért irányítana szövetségi rendfenntartó erőket a zavargásoktól terhelt nagyvárosokba, elsősorban is Portlandbe, hogy ezzel is elősegítse Donald Trump újraválasztását.
Forrás: 888.hu - MTI
 
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató