2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

A lengyelek visszaszóltak az Uniónak, nem tetszik nekik, hogy az LMBTI-jogok miatt vonják el a pénzeket

A lengyel kormánypárt egyik európai parlamenti képviselője, Beata Szydlo intepellációval fordult az Európai Bizottsághoz, tiltakozva az ellen, hogy a testület az LMBTI-jogokra hivatkozva visszautasította hat lengyel település testvérváros programbeli finanszírozását – közölte csütörtök este a lengyel sajtó.[caption id="attachment_75203" align="alignnone" width="512"] Beata Szydlo[/caption] Az uniós alapszerződés szerint az Európai Bizottságnak (EB) kötelessége, hogy tiszteletben tartsa a tagállamok nemzeti identitását, a helyi önkormányzatoknak és a lakosoknak joguk van a szabad véleményformálásra – idézi a volt lengyel kormányfőt, Beata Szydlót az Európai Konzervatívok és Reformerek (EKR) frakciója által kiadott közlemény. A lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság az EKR tagja az Európai Parlamentben (EP). Szydlo felidézte:
Helena Dalli egyenlőségért felelős uniós biztos szerdai közlése szerint az EB elutasította a testvérváros programbeli finanszírozását hat olyan lengyel településnek, amelyek korábban családvédelmi nyilatkozatokat adtak ki.
Dalli kijelentette: az említett községek
„LMBTI-mentességet vezettek be és megtagadták e kisebbség jogainak érvényesülését”.
Szydlo azt kérdezi interpellációjában, vajon a beadványok elutasítását az érintett önkormányzatok családvédelmi nyilatkozatai okozták-e, illetve mi a döntés jogi alapja. A politikus azt a kérdést is feltette,
az EB nem tartja-e a családot az egyik alapvető európai értéknek.
Az elutasítás kapcsán a lengyel igazságügyi miniszter, Zbigniew Ziobro szerdán „határozott fellépésre” szólította fel Mateusz Morawiecki kormányfőt. Ziobro követelésére reagálva a lengyel miniszterelnöki hivatal vezetője, Michal Dworczyk miniszter egy csütörtöki interjúban elmondta: amennyiben az EB döntését hivatalosan is kézbesítik a lengyel kormánynak, az „minden bizonnyal magyarázatot fog követelni”. Több lengyel település önkormányzata – köztük az EB programjában elutasítottak – 2019 elején arra reagált, hogy a fő ellenzéki párt, a Polgári Platform elnökhelyettese, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester úgynevezett LMBT-chartát írt alá, amelyben többek között a szexuális felvilágosítás sokak által radikálisnak minősített formáinak bevezetését ígérte. Az említett önkormányzatok ezt követően úgynevezett családvédelmi nyilatkozatokat szavaztak meg.
Az elvi jellegű dokumentumok elhatárolódtak a hagyományosan felfogott családot a szerzők szerint veszélyeztető LMBT-ideológiától.
Egyes nyilatkozatok csak a családvédelemről szóltak, meg sem említve a melegjogi mozgalmat. A Gazeta Wyborcza lengyel balliberális napilap és egyes külföldi lapok ezt követően arról írtak, hogy több lengyel településen „LMBT-mentes zónákat” jelöltek meg.
Ennek forrása az lehetett, hogy egy lengyel baloldali aktivista néhány, a családvédelmi nyilatkozatot elfogadó község helynévtáblája alá több nyelvű, LMBT-mentes zóna feliratú táblákat rögzített, és az erről készített fotókat a világhálón terjesztette.
Forrás: MTI
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató