2024. május 19. - Ivó, Milán
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon23°11°

Pár héten belül megint a kvótákról fognak szólni a viták

Az új uniós migrációs paktum jövő hétre tervezett bemutatása után újra az illegális bevándorlók újraelosztási mechanizmusáról szólnak majd a viták – vélekedett Szabó Dávid külpolitikai elemző csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Emlékeztetett: az új csomaggal kapcsolatban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a szolidaritás fontosságáról beszélt az unió helyzetét értékelve. Mint mondta, az eddigi információk szerint a paktum tartalmazni fog egy újraelosztási mechanizmusra vonatkozó számítási rendszert, de benne lesz egy régóta hangoztatott magyar cél, a helyben történő segítségnyújtás is. Az új csomag a migráció kiváltó okainak kezelését hivatott előtérbe helyezni, továbbá méltóbb helyre kerülhet benne a határvédelem, és a kitoloncolások létjogosultságát is megerősíti – fűzte hozzá Szabó Dávid.
AZ EURÓPAI UNIÓ REAKCIÓJÁTÓL FÜGG, HOGY LESZNEK-E A LESZBOSZI MENEKÜLTTÁBORBAN ZAJLOTT GYÚJTOGATÁSHOZ HASONLÓ TÖRTÉNÉSEK – MONDTA A MIGRÁCIÓKUTATÓ INTÉZET IGAZGATÓHELYETTESE CSÜTÖRTÖKÖN AZ M1 AKTUÁLIS CSATORNÁN.Janik Szabolcs hozzátette: mindez attól függ, hogy az uniós országok felajánlják-e a migránsok nagy számban történő befogadását. Erre utaló jelek már vannak, hiszen Németország szerdán bejelentette, hogy 1500 embert kíván befogadni – jegyezte meg. Ha ez lesz a tendencia, akkor valószínűleg a táborokban tartozódó emberek kifizetődő stratégiának gondolják majd a gyújtogatást – értékelte. Az igazgatóhelyettes azt mondta, jelenleg Görögország és Olaszország rendkívül túlterhelt, rövid idő alatt nagyon sok menedékkérelmet kaptak. Ez egy konfliktusos helyzet, mivel egyes nyugat-európai politikusok szerint a megoldás lenne, ha az uniós tagállamok átvennék a menedékkérelmek egy részét a frontországoktól – fűzte hozzá Janik Szabolcs, megjegyezve, hogy már több tagállam is kifejezte ezzel kapcsolatos nemtetszését. A műsorban elhangzott, hogy Leszbosz után kedden Számoszon is gyújtogattak a bevándorlók, de ezúttal sikerült megfékezni a lángokat.
Forrás: Demokrata
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató