Örömünnep: 20 év után újra magyar polgármestere lett Marosvásárhelynek

Soós Zoltán, marosvásárhelyi független polgármester-jelölt több mint 11 ezer szavazattal vezet legfőbb riválisaival szemben. Behozhatatlan az előnye, így kijelenthető, hogy 20 év után lesz ismét magyar polgármestere az erdélyi városnak.

Soós Zoltán győzelmét jelzi eddig minden beérkezett adat. Soós több mint 11 ezer vokssal vezet legfőbb kihívója Claudiu Maior-al szemben.

A függetlenként induló, de a teljes erdélyi magyar politikai paletta támogatását élvező múzeumigazgató várható sikerét túlzás nélkül lehetne történelmi fordulatként értékelni. Húsz évig volt a város élén az időközben több román párt színeit is képviselő Dorin Florea, őt válthatja most a történész.

Az egyetlen magyar polgármesterjelölt mellett tizenkét román indult a városvezetői pozícióért az egyfordulós választáson, de Florea immár nem volt közöttük. Az expolgármester megcsappant szavazótáborát, tanácsadója s jobbkeze, Claudiu Maior célozta meg. Ahogyan Maiornak, úgy a többi jelöltnek sem volt érdeke a magyarellenes hangulatkeltés, hiszen tisztában voltak azzal, hogy magyar szavaztok nélkül nincs győzelmi esélyük. Marosvásárhelyen a részvételi arány közel ötvenszázalékos volt.

Forrás: Origo

Check Also

Bevadultak: Szórólapozzák Budapesten, hogy hétvégén jön a gigaforradalom és rendszerváltás

Háromszor estek pofára. Bevadultak.     Egészen megvadult a magukat rendszert váltóknak nevező csoportosulás, emlékezhetünk, …