2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Orbán Viktor: "Magyarországon mi nem használjuk azt, hogy gender equality" - A Soros blog beszámolója az EU csúcsról

Fenntartással kell kezelnünk az alább elhangzott mondatokat, mert a 444-ről származnak az információk, de ha így volt, akkor büszkék lehetünk a magyar kormányfőre.A Soros-blog számolt be az október 15-én és 16-án lezajlott, amúgy zárt ajtók mögött rendezett EU-csúcstalálkozóról. Az újság információi szerint a vita a decemberi Európai Unió-Afrikai Unió találkozó előkészítéséből indult, amiben azt kellett volna megfogalmazni, mit vár az EU a találkozótól. Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök jelezte, hogy neki nem tetszik egy dokumentumban "férfiak és nők egyenjogúságáról" van szó, amikor rögzítik, hogy milyen értékek fejlesztésében akar az EU együttműködni Afrikával, és szerinte jobb lenne, ha "gender equality", azaz "nemek közti egyenlőség" szerepelne. Orbán Viktor kijelentette:
Magyarországon mi nem használjuk azt, hogy gender equality. Ez egy túlideologizált szó.”
Ekkor szállt be a vitába például a holland, a spanyol, a belga, az ír, a finn, a svéd, a lett és a szlovén miniszterelnök, a német kancellár, és a francia és román elnök, akik kijelentették, nekik nincs bajuk a szóval, de ragaszkodni nem ragaszkodott hozzá mindenki. A vitában egyedül a cseh miniszterelnök, Andrej Babis támogatta Orbánt, de ő képviselte a koronavírus miatt otthon maradt lengyel Mateusz Morawieckit is.A dán Mette Frederiksen azon veszett össze Orbánnal, mennyire keményen kéne fogalmazni azzal kapcsolatban, hogy az afrikai országoknak vissza kell fogadnia az Európában menedékjogot nem kapott embereket. Frederiksen azt úgy szerette volna, hogy az Afrikai Unió "tiszteletben tartja" az EU igényét a visszafogadásokban való közreműködésben, míg Orbán azt javasolta, hogy tegyék bele a szövegbe azt is, hogy
“az afrikaiak jövője Afrikában van.”
Ennek a lenyugtatásához is Merkel kellett: előbb azt javasolta, a visszafogadás szót teljesen vegyék ki a szövegből, majd azt mondta Orbánnak, hogy nem lehet ilyen paternalista hangot megütni az afrikaiakkal, mint az általa javasolt mondatrész sugallja, és Afrikát egyébként sem kezelheti egy egységes tárgyként, a valóság ennél sokkal árnyaltabb. A visszafogadás szó végül párbeszéd lehetőségeként került be a szövegbe.  
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató