2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Orbán Viktor: Áprilisban inthetünk búcsút a járványnak a mostani állás szerint

Orbán Viktor utasította az Operatív Törzset, hogy legyen egy átoltottsági terv. Áprilisban inthetünk búcsút a járványnak a mostani állás szerint - mondta a kormányfő.  A miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának nyilatkozik.
December vége-január elején megjöhet az első adag koronavírus-elleni vakcina Magyarországra.
Kétszer annyi influenza elleni oltásunk van, mint békeidőben, de lehet ez nem elég, ezért rendeltünk 360 ezret, valamint van egy magyar vakcinagyár is - mondta Orbán Viktor. Debrecenben is épül egy új oltóanyag-gyár. A miniszterelnök elmondta, hogy mind a remdesivirt, mind a favirapiravirt gyártjuk. Remekül küzdenek az orvosok és az ápolónők. Mindenki fáradt, mindenkinek van problémája, de az orvosaink tudják, hogyha baj van, akkor menni kell. Bírni fogják, és mindnyájan bírni fogjuk. Úgy számolok, december vége-január elején megjöhet az első adag koronavírus-elleni vakcina Magyarországra. Már január környékén be lehet oltani a krónikus betegeket, és a legveszélyezettettebb csoportot.
A harmadik legnagyobb egészségügyi tartalékkal rendelkezünk Európában
Orbán Viktor elmondta, hogy mindenkinek hozzá kellett szoknia, hogy mi a helyzet. Hétfőtől az ellenőrzések tekintetében egy új világ kezdődik. Aki nem hordja a maszkot, az nemcsak a saját, hanem a mások egészségével játszik - mondta a kormányfő. Aki nem hordja a maszkot, az mindenkit veszélybe sodor. A rendőrségnek lehetősége lesz a különféle boltok, éttermek bezárására. Az állampolgári fegyelmezettséget tekintve elég jól alkalmazkodtunk. Az egészségügyi rendszer bírni fogja a nyomást - mondta Orbán Viktor. A harmadik legnagyobb egészségügyi tartalékkal rendelkezünk Európában - mondta a kormányfő. A lélegeztetőgépet tekintve az elsők vagyunk.
Abban van a kulcs, hogy a maszkviselést be kell tartani
Orbán Viktor szólt arról is, hogy az uniós intézkedések között próbálnak valamilyen egységes rendszert kialakítani. Mindenki a saját rendszerében bízik a teszteket illetően is - tette hozzá. Valóban mindenki csinál valamit, de az intézkedések szigorúsága és helyzet nem fedi egymást. Nem a szabályok számának a szaporítása, hanem a meghozott szabályok betartása a legfontosabb - tette hozzá. Abban van a kulcs, hogy a maszkviselést be kell tartani - mondta a kormányfő.
Kész zűrzavar, ami Európában uralkodik
Orbán Viktor miniszterelnök a beszélgetés elején arról beszélt, hogy az unió 27 miniszterelnöke a vírus elleni védekezésről beszéltek. Nálunk a helyzet még istenes, szemben más országokkal - tette hozzá. Sokkal rosszabb a helyzet Belgiumban, Hollandiában. Kész zűrzavar, ami Európában uralkodik - mondta a kormányfő.
Pénzügyi téren nem lesz könnyű
Orbán Viktor arról is beszélt, hogy van egy optimista kép előtte a gazdasági téren, de pénzügyi téren nem lesz könnyű. Mindezen helyzetben sikerült végrehajtani a nagyon jelentős egészségügyi béremelést. Eljött az ideje annak is, hogy az elviselhetetlen alacsony fizetéseket meg tudják emelni. Mindezek mellett össze fgo állni a családtámogatási rendszer. 2010-ben is az első döntések a családtámogatás területén voltak - mondta a kormányfő.
Forrás: Origo
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató