2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Amerika választ, megkezdődött a nagy csata - Trump vagy Biden

Megkezdődött az őrületes csata az amerikai elnöki posztért.   01:06

Indianában és Kentuckyban Trump nyert

Ezt egyelőre nem a hivatalos végeredmények, hanem a már beérkezett szavazatok alapján jelzik előre a nagy amerikai tévétársaságok. Mivel ez a két állam stabilan republikánus, nem nagy kockázat Trump győzelmét előre jelezni. Az igazi kérdés az, hogy a végleges eredmények alapján Trump a szavazatok mekkora hányadát szerzi itt, abból majd lehet következtetni a szorosabb államok várható eredményére is. De most még csak azt tudjuk, hogy Trump már biztosan számolhat 11 indianai és 8 kentucky-i elektori szavazattal.  

00:54A Twitter ismét egy jobboldalit cenzúrázott
A Twitter cenzúrájának most a prominens konzervatív szerző, Pamela Geller esett áldozatul - közölte a Breitbart. Biztos vagyok benne, hogy a bideni bűnszervezetnek több útja van az elnökségig, az államok nélkül #Stopthesteal (állítsuk meg a lopást) - írta a hölgy gúnyosan a Twitter-oldalára. Ez egy válasz volt Joe Biden kampányfőnökének, Jen O’Malley Dillonak azon bejegyzésére, amelyben a következőt írta: továbbra is van több utunk a 270 elektori szavazathoz, Pennsylvania és Florida nélkül is. A Twitter elrejtette Geller bejegyzését egy figyelmeztető jelzés mögé, amely szerint a tartalom egy része vagy egésze vitatott, és félrevezető lehet a választással vagy más polgári folyamatokkal kapcsolatban. Geller ezt követően betegnek nevezte a tech céget, és figyelmeztette, hogy ezzel még el kell számolnia! „Már értem, miért izgulsz annyira, hogy Biden nyerjen. De nem fog.” - írta a Twitternek címezve egy újabb bejegyzésében.  

00:47Trump kampányfőnöke magabiztosan nyilatkozott
Telefonos sajtótájékoztatót tartott Donald Trump kampányának két vezetője az imént. Bill Stepien kampányfőnök szerint Biden jól mozgósította a híveit a levélszavazáshoz, de a lényeg a mai nap dől el, és az elnök demokrata kihívójának mostanra nem maradtak tartalékai. Jason Miller főtanácsadó ehhez azt tette hozzá, hogy az elnök stábjában magabiztosabb a hangulat, mint 2016-ban ugyanilyenkor volt. Miller szerint reális, hogy Trump már ma bejelenti a győzelmét.  

00:29Obama telefonon hívogat sorban állókat 
00:25Már gyűlnek az emberek a Fehér Ház előtt
00:21Trump szerint nagyon jól alakulnak a dolgok 
00:06Harmadjára sikerült eltalálnia Bidennek, hogy ki áll melletteJoe Biden ismét neveket tévesztett, nem is egyszer. Miközben egy megafonon keresztül próbálta bemutatni a mellette álló családját, az unokáját egyszer a már tragikus módon elvesztett fiával Beau Bidennel, majd egy másik unokájával, Natalie-vel keverte össze.   
00:03
Egy ismeretlen brit bankár 5 millió dollár értékben fogadott Trump győzelmére
Bár az USA-ban tilos az elnökválasztás eredményére fogadni, Nagy-Britanniában ez teljesen törvényes., bevett dolog. A Betfair Exchange fogadóiroda szerint az idei év minden eddigi rekordot megdöntött; összesen 257 millió font (337 millió dollár) értékben fogadtak a választási eredményekre. Az 5 millió dollár természetesen szintén egyéni rekord; soha ennyi pénzt nem tett még senki egyetlen jelölktre sem. Az ismeretlen bankár barátja azt nyilatkozta a The Sun-nak, hogy a nagy szerencsejátékos a fogadás előtt konzultált a Trump-kampány csapat bennfennteseivel. Ha bejön neki, 15 millió fontot vihet haza. Nigel Farage is fogadott egyébként, de ő csak 10 ezer font értékben.
 
23:50
A jobboldal tarol a közösségi médiában
A Fox News és a Breitbart hírei pörögnek a legjobban, utánuk kullog csak a CNN.  

23:21

Itt a CNN exit poll-ja

Megérkezett az első exit poll. E szerint a válaszadók több mint egyharmada (34 százalék) gazdasági szempontok alapján döntött Donald Trump és Joe Biden között. A faji egyenlőtlenségeket 21 százalék jelölte meg, míg a COVID-helyzetre 18 százalék hivatkozott. A bűnözés és biztonság, valamint az egészségügyi politika negyedik helyen áll egyaránt 11 százalékkal. A CNN felmérése szerint a válaszadók 48 százaléka elégedett Trump koronavírus-válságra adott válaszával, és 51 százalék pedig nem. Ezek az adatok azért merőben kedvezőbb arányokat mutatnak Trumpra nézve, mint amit amúgy a baloldali médiavállalattól az eddigi felmérések során tapasztaltunk.  
23:11Trump megint piszkosul sokat költött online kampányraAz ACRONYM adatai alapján Joe Biden csak a Snapchaten költött többet republikánus riválisánál.   
23:10Trump bizakodó, de Bidenék is elégedettek az eddigi eredményekkel
Nagyon jól állunk Floridában, Arizonában és Texasban
- jelentette ki Donald Trump, az újraválasztásáért küzdő amerikai elnök, aki arról is beszélt, hogy "azt hiszem, nagyszerű lesz a választási éjszakánk", bár azt is hozzátette:
"de hát politikáról és választásokról van szó, így hát soha nem lehet tudni".
Trump úgy vélekedett, hogy a floridai, arizonai és texasi eredmények neki kedveznek majd, míg a pennsylvaniai szavazatokat döntő fontosságúnak értékelte. .
"Győzni könnyű, veszíteni soha nem könnyű"
- mondta. Szavait elemzők úgy értelmezték, hogy ezzel először utalt a vereség lehetőségére. Amikor újságírók arról faggatták, hogy mi az üzenete az amerikaiak számára, azzal válaszolt, hogy az összefogás. "A siker egységet teremt" - mondta. Közben Joe Biden demokrata párti elnökjelölt helyettes kampánymenedzsere, Kate Bedingfield szintén úgy nyilatkozott, hogy a demokraták elégedettek az eddigi eredményekkel. Bátorítónak nevezte, hogy Georgiában nagy számban szavaztak az afroamerikai közösség tagjai, és Pennsylvaniában rekord számban küldték vissza levélben a voksaikat a demokrata párti szavazók. "Szerintünk meglesz a 270 elektorunk" - hangsúlyozta. Az amerikai elnököt ugyanis az 538 tagú elektori testület választja meg, és ehhez 270 elektor voksára van szükség.
 

23:03

Floridában az előzetes szavazatok így oszlanak meg a pártregisztrációk alapján

Ezek helyi idő szerint fél 5-ös adatok. A republikánus tábor közel 200 ezer "szavazattal" vezet.   
22:45
Rekord magas részvételre számítanak
Több mint 100 millió amerikai adta le a voksát a választások napja előtt, megdöntve a korai szavazás eddigi rekordjait. Ha továbbra is ilyen sokan mennek el szavazni, az több mint egy évszázada nem látott részvételi arányokhoz vezethet - írta a Financial Times.
   Forrás: Hetek, Pestisracok.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató