2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Elkezdtek üzengetni Brüsszelből: Zsarolással nem lehet engedményeket kicsikarni

Se a magyar, se a lengyel kormányfő nem szeretné, hogy a jogállamisági feltételekhez kössék az uniós pénzek kifizetését.A kommunista Népszavának küldött rövid reakciót Iratxe García Pérez, az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője azt követően, hogy a magyar kormányfő, Orbán Viktor vétót helyezett kilátásba, ha az EU a jelenlegi formájában elfogadja a jogállam tiszteletben tartását az uniós támogatásokhoz kapcsoló rendeletet.A spanyol politikus úgy fogalmazott:
A jogállami szabályrendszer célja az európai értékek és demokrácia előmozdítása, vagyis minden európai javát szolgálja. Ha Orbán szeretné megakadályozni a költségvetés vagy a járvánnyal kapcsolatos helyreállítási alap elfogadását, akkor a magyar emberek érdekeit veszélyezteti, mert a támogatások főleg a pandémia következményeinek az enyhítését szolgálják”.
Pérez szerint Orbán nehezen tudná megmagyarázni a magyaroknak, hogy miért mond le a vállalkozásokat és az egészségügyi ellátó rendszert segítő jelentős forrásokról a járvány második hullámának kellős közepén. “Az Európai Uniót nem lehet zsarolni!” – tette hozzá. A cikkben idézik Manfred Webert, a Fidesznek is otthont adó Európai Néppárt frakcióvezetőjét, aki felszólította Orbánt, hogy fogadja el a jogállamról született kompromisszumot, és nem próbálja túszul ejteni az uniós pénzügyi alapokat. “Ne játsszanak ezzel!” – üzente Weber a magyar és a lengyel kormányfőnek.Forrás: HVG
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató