2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Idea Intézet: már 2% az előnye a moslékkoalíciónak a Fidesz előtt

A Szájer-ügyben bíznak a moslékok.Az ellenzéki Idea Intézet "mért" megint.A Fidesz–KDNP választottsága a teljes felnőtt népesség körében az előző havival megegyező módon 32 százalék - írták a közleményben, és hozzátették, hogy ebből az látszik, hogy a botrány egyből nem hatott a kormánypárti választókra, azonban hosszabb távon érdemes majd megfigyelni a változásokat. Az utókövetési és lecsengési időszak legalább ilyen fontos lehet majd. Mindenesetre egyelőre nem rengették meg a Fidesz-szavazókat a történtek.  A vizsgált időszakban a biztos szavazó pártot választók körében elhanyagolható módon 48-ról 47 százalékra csökkent a támogatottságuk. Az ellenzéki oldalon sem látni látni átrendeződést egyelőre: a legtámogatottabb párt továbbra is a Demokratikus Koalíció az IDEA mérései alapján. A választókorú népességen belül támogatottsága 11 százalék, míg a biztos szavazó pártot választóknál 17 százalék.
A Momentum Mozgalom és a Jobbik támogatottsága a teljes népességen belül 7–7 százalék, akárcsak az előző hónapban. A biztos szavazó pártot választóknál a Momentum választottsága nem változott, míg a Jobbiké 1 százalékponttal növekedett (10, illetve 9 százalék).
December elején, önállóan egyetlen párt jutna még be a parlamentbe, az MSZP, amelynek támogatottsága szinte az egész 2020-as évben változatlanul 5 százalék. Az ellenzéki összefogás esélyeiről szintén érkeztek adatok, ugyanakkor az IDEA Intézet felhívta a figyelmet, hogy az össztámogatottságból még nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni az esetleges kormányváltásra vonatkozóan. December elején a szövetségben induló ellenzéki pártok össztámogatottsága – ha azokat mechanikusan összeadjuk – 2 százalékponttal magasabb, mint a kormánypártoké (34 és 32 százalék). A hónap egyetlen újdonsága, hogy a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a P együttes támogatottsága immár a biztos szavazó pártot választók körében is magasabb, mint a Fidesz–KDNP-é (48 és 47 százalék).Forrás: ATV 
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató