2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Rendkívüli: Orbánék lenyomták az Uniót, Németország besz@rt

Jaroslaw Gowin lengyel miniszterelnök-helyettesre hivatkozva a Bloomberg arról ír, hogy Magyarország és Lengyelország kompromisszumot kötött Németországgal a vétó visszavonásáról. A megegyezés részletei egyelőre nem ismertek, egy esetleges alkut az összes tagállamnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia - írja a 24.hu.Orbán Viktor miniszterelnök kedd este a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak azt mondta: Magyarországnak és Lengyelországnak jó esélye van a győzelemre az európai uniós költségvetési vitában, a közösségi források kifizetéséhez fűzött jogállamisági feltételrendszer ügyében, ha a következő napokban jó irányba haladnak tovább a dolgok. A miniszterelnök kedden váratlanul Varsóba repült és lengyel kollégájával, Mateusz Morawieckivel tárgyalt.

Frissítés:

Marad a jogállamisági mechanizmus, csak befagyasztják

A megegyezés értelmében a jogállamisági mechanizmus nevű törvénycsomag marad úgy, ahogy van, azonban a mechanizmus alkalmazását befagyasztják. A lengyel és a magyar kormány megtámadhatja a törvényt az EU bíróságán, és amíg ott nincs ítélet, addig nem használják. A legkorábban 2022 közepére várható ítélet, vagyis a következő magyar parlamenti választás előtt biztos nem kell szembenéznie Orbán Viktornak az EU-s pénzek elvonásával, ez a lengyel RMF értesülései szerint
jelentős követelése volt a magyar miniszterelnöknek.
A mechanizmus alkalmazásáról részletes kézikönyvet hagynak jóvá a tagállami vezetők a hétvégi csúcson. Ebben biztosítékot adnak, hogy csak akkor vetnek ki szankciót, ha olyan problémát látnak, amely szorosan összefügg az EU-s költségvetés védelmével. Konkrét példák is szerepelnének a kézikönyvemben arról, hogy milyen ügyeket nem érinthet a jogállamisági mechanizmus. Külön kitérnének arra, hogy családjogi kérdésekben és migrációs témákban egyáltalán nem lehet alkalmazni a mechanizmust. A lengyel lap a biztonsági garanciák között említi, hogy ha egy tagállamot szankcióval akarnának a többiek büntetni a mechanizmus alapján, akkor az kérheti majd, hogy a szankció élesítése előtt tartsanak politikai vitát a témában a következő EU-csúcson. A Soros-blog szerint ez a lehetőség azonban eddig is benne volt a törvényben, vagyis ezt legfeljebb kommunikációs szinten lehet eladni új kedvezménynek.

Már tegnap sejtették a megegyezést

Orbán Viktor miniszterelnök kedd este a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak azt mondta: Magyarországnak és Lengyelországnak jó esélye van a győzelemre az európai uniós költségvetési vitában, a közösségi források kifizetéséhez fűzött jogállamisági feltételrendszer ügyében, ha a következő napokban jó irányba haladnak tovább a dolgok. A miniszterelnök kedden váratlanul Varsóba repült és lengyel kollégájával, Mateusz Morawieckivel tárgyalt. Azt mondta: közelebb van egymáshoz Magyarország és Lengyelország, valamint az EU német soros elnökségének és több más tagállam kormányának az álláspontja, mint néhány héttel vagy nappal ezelőtt. Úgy vélekedett, hogy a két ország együtt elég erős a pénzügyi érdekeik megvédéséhez,
nem kell aggódni, egyetlen pennyt sem fognak veszíteni.
Orbán Viktor rámutatott emellett, hogy a konfliktushelyzet, a költségvetési vétó fenntartása nem jó Európának, ahogyan Magyarországnak és Lengyelországnak sem áll érdekében, ezért mielőbb megállapodásra lenne szükség, amely minden fél számára előnyös. A magyar kormányfő hozzátette:
A vita nem a pénzügyi forrásokról szól, ez csak másodlagos kérdés, amiért harcolunk, az a nemzeti szuverenitás védelme. A V4, Magyarország, Lengyelország az EU jövője.
Piotr Müller lengyel kormányszóvivő is a miniszterelnökök találkozója után újságírói kérdésre válaszolva elmondta: van esély arra, hogy a csúcson megegyezésre jutnak. Müller megerősítette, hogy Varsó napok óta az EU tanácsának német soros elnökségével is egyeztet, olyan konszenzust keresve, mely összhangot teremtene a lengyel-magyar, illetve a német elnökség által képviselt álláspont között.
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató