2024. április 30. - Katalin, Kitti
EUR : 391.99
USD : 366.17
Időjárás ikon23°15°

Megvan! Letérdelt Orbán Viktor lábai elé az Európai Unió

Belementek a németek által kidolgozott kompromisszumos tervezetbe a huszonhetek.Röviddel az erről szóló tárgyalások kezdete után az Európai Tanács elnöke, Charles Michel a Twitteren közölte:
sikerült megegyezniük a tagországok állam- és kormányfőinek az új hétéves költségvetés és a koronavírus gazdasági következményeinek enyhítését segítő helyreállítási alap feltételeiről.
A megállapodás fő akadályát az elmúlt egy hónapban a magyar és a lengyel kormány vétófenyegetése jelentette: a két ország nem volt hajlandó elfogadni az összesen 1800 milliárd eurós keretet, mivel a többi tagország jóváhagyását adta egy olyan feltételrendszernek, amely alapján a tagállamokban tapasztalt jogállamisági visszaélések esetén az odaítélt támogatásokat vissza lehetett volna venni. A kompromisszumos megoldás, amely alapján megszülethetett a végső megállapodás garantálja, hogy a feltételrendszert csak a támogatásokhoz közvetlenül kapcsolható ügyekben alkalmazzák, illetve hogy mielőtt hatályba lépne, a tagországok egyfajta "előzetes normakontrollt" kérhetnek arról az Európai Bíróságon. A mostani számítások szerint ez nagyjából két évvel tolhatja el a rendszer hatályba lépését.Forrás: HVG
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató