2024. május 07. - Gizella
EUR : 389.62
USD : 361.8
Időjárás ikon21°15°

Trump: cenzúrázzák a konzervatív hangokat a Twitter és más közösségi platformok

Az amerikai szenátus lehengerlő többséggel elfogadta az éves védelmi költségvetést pénteken, dacára annak, hogy Donald Trump amerikai elnök vétóval fenyegetett. Az amerikai elnök ugyanis bírálja a Twittert és más közösségi platformokat, amelyek szerinte cenzúrázzák a konzervatív hangokat és azt követeli, hogy a kongresszus gyengítse meg az internetvállalatokat védő jogszabályokat.A 740 milliárd dolláros büdzsét (216 ezer milliárd forint) 84 szenátor szavazta meg 13 ellenében, ami jóval több az elnöki vétó felülbírálásához szükséges kétharmados többségnél. A héten a képviselőház is megszavazta a törvényt, szintén túlnyomó többséggel. Elemzők szerint, így az amerikai törvényhozás mindkét házában megvolna az elnöki vétó felülbírálásához szükséges többség.

TRUMP VÉTÓVAL FENYEGETETT

Trump a közösségi médiumok szabályozása körül kialakult vita miatt fenyegetett vétóval. Az amerikai elnök ugyanis bírálja a Twittert és más közösségi platformokat, amelyek szerinte cenzúrázzák a konzervatív hangokat és azt követeli, hogy a kongresszus gyengítse meg az internetvállalatokat védő jogszabályokat. Trump azt is sérelmezte a védelmi költségvetési törvénnyel kapcsolatban, hogy külön záradékban rendelkezéseket tartalmaz a konföderációs időszak tábornokairól és személyiségeiről elnevezett támaszpontok nevének megváltoztatásáról, valamint korlátozná az afganisztáni, illetve a németországi csapatkivonási terveit is. Trump kedden ismét azzal fenyegetett, hogy megvétózza a büdzsét, amelyet nagyon gyengének minősített.

ÁTMENETI KÖLTSÉGVETÉSI TÖRVÉNY

Az amerikai szenátus emellett pénteken megszavazta a kormány működéséhez szükséges átmeneti költségvetési törvényt, hogy elejét vegye a kormányzati leállásnak. Ennek a büdzsének a hatálya egy hét, így a kongresszusnak december 18-ig van ideje, hogy tartósabb megoldást találjon. A republikánus és demokrata párti képviselők hetek óta igyekeznek egyezségre jutni az 1400 milliárd dolláros költségvetésről, amely 2021 szeptemberéig biztosítaná a kormányszervek finanszírozását.Az amerikai szövetségi kormányzat működését külön költségvetésben biztosítják, s gyakran fordul elő, hogy a törvényhozóknak nem sikerül egyezségre jutniuk. Ez történt tavaly decemberben is, és ennek következtében leálltak a kormányzati hivatalok. Ez a helyzet 35 napon keresztül tartott, ez volt az amerikai történelemben a leghosszabb ideig tartó leállás.Forrás: MTI
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató