Magyar szerint kétfordulós lehet az moslékok miniszterelnök-jelölt kiválasztása

Nagyon készül a moslék 2022-re, már tervezik az előválasztást.

Kétfordulós előválasztást javasol a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt személyének meghatározására Magyar György, a börtönbizniszes ügyvéd. A koncepció még nincs teljesen kidolgozva és elfogadva, de a Civil Választási Bizottság elnöke szerint jelentős többségi vélemény van arról, hogy ez a forma teljes lefedettséget és legitimitást adhatna az ellenzéknek. A civil szervezet 2019-ben jött létre, hogy megszervezze és segítse lebonyolítani az ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztást.

Magyar György a javaslatáról elmondta: az előválasztáson részt vevő szavazók három kérdésben is kinyilváníthatnák a véleményüket:

  • a közös miniszterelnök-jelölt személyéről,
  • az egyéni képviselőjelöltekről
  • és a pártszimpátiájukról.

Utóbbi azt is eldönthetné, hogy a választók milyen arányban látnák az ellenzéki pártok jelöltjeit a közös listán. Magyar György szerint ezzel elkerülhető lenne, hogy

„FÜSTÖS SZOBÁKBAN”, A VÁLASZTÓK BEVONÁSA NÉLKÜL SZÜLESSENEK MEGÁLLAPODÁSOK.

Az előválasztás eredménye ugyanis valóban a választói akaratot tükrözhetné a közös listán is.

A kétfordulós előválasztást azért is fontosnak tartja, mert az első fordulóban, az úgynevezett előselejtezőben minden indulni szándékozó miniszterelnök-jelölt megmérettethetné magát – az együttműködés pártjain túlról érkezők is.

A választók mondhatnák meg, hogy ki a két (vagy akár három-négy) legerősebb aspiráns. Közülük azok is választhatnának a második fordulóban, akiknek a kedvence az elsőben kiesett.

Így elkerülhető lenne az, mint egy egyfordulós előválasztásnál, vagyis hogy több jelöltön terülnek szét a szavazatok. Ugyanakkor az is kiderülne, hogy kiknek van valós társadalmi támogatottságuk – fejtette ki Magyar György.

 

Forrás: Index

Check Also

1 419 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 77 beteg

1 419 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 343 656 főre nőtt a …