2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Koltai Lajos, világhírű magyar operatőr-rendező az SZFE új tanára

Kezdődhet a visítás

Káel Csaba, filmügyi kormánybiztos bejelentette: az SZFE új filmes szaktanárai között szerepel a világszerte elismert, Oscar-díjra jelölt operatőr-rendező Koltai Lajos.

Káel Csaba reggel a TV2 Mokka című adásában hozta nyilvánosságra a hírt, hogy Koltai Lajos lesz az SZFE egyik új tanára. A bejelentést követően Káel Csabát telefonon értük el.

Káel Csaba a lapunknak elmondta: 

„Nagy öröm, hogy Koltai Lajost sikerült megnyerni, hogy tanítson a Színház és Filmművészeti Egyetem Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetében. Ő a ma élő legnagyobb magyar filmes, aki korábban sosem tanított az egyetemen, ezért is óriási dolog, hogy elvállalta a feladatot. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar operatőr-rendező a filmrendező művészképző osztályt fogja vezetni szeptembertől.”
Az új filmes tanárok névsorát várhatóan a napokban hozza nyilvánosságra az SZFE vezetése.

A kérdésre, hogy miként sikerült megnyerni a mestert, Káel Csaba elmondta: Koltai Lajos felismerte a Színház és Filmművészeti Egyetem átalakításának üzenetét, meglátta benne a film- és mozgóképművészeti képzés megújulásának perspektíváját, és örömmel mondott igent a közös munkára. „Reméljük, a mögötte álló hatalmas és fantasztikus szakmai tapasztalatot át tudja majd adni a diákjainak. Ehhez most végre minden feltétel adott” – mondta Káel Csaba.

Koltai Lajos 1946-ban született Budapesten, 1965 és 1969 között tanult a Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr szakán, ahol Illés György tanítványa volt. 1970-ben az Agitátorok című filmmel diplomázott. Kezdetben dokumentumfilmeket készített, később 3 játékfilmben mestere, tanára kameramanja volt. A magyar operatőri művészet meghatározó alakja, egyedülálló módon ültette át a fekete-fehér filmezésben kialakított kompozíciós elveit a színesfilm-fényképezésbe. Munkásságának nem elhanyagolható része a tv-játékok és tv-filmek fényképezése, különösképpen Maár GyulaRanódy LászlóFazekas LajosSándor Pál és Szabó István rendezései. Legsikeresebb magyar filmjei: Megáll az idő, Örökbefogadás, Ajándék ez a nap, Veri az ördög a feleségét, Adj, király, katonát!, Angi Vera, A ménesgazda. 23 éve Szabó István állandó munkatársa, 14 filmet készítettek együtt. Koltai fényképezte 1981-ben az Oscar-díjas Mephistót, emellett ő volt az operatőre további három, Szabó által rendezett, a legjobb külföldi film kategóriában szintén Oscarra jelölt alkotásnak: a Bizalom, a Redl ezredes és a Hanussen című filmeknek.

Koltai Lajos napjaink egyik legelismertebb operatőre, 2001-ben Giuseppe Tornatore Malena című filmjében nyújtott teljesítményéért Oscar-díjra jelölték. Ugyancsak Tornatore Az óceánjáró zongorista legendája (1998) című filmjének operatőri munkájáért Európai Filmdíjjal jutalmazták. Koltai első rendezői munkája az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre Sorstalanság című regényének filmváltozata volt. (2005)

Tagja az Oscar-díjat osztó amerikai filmakadémiának, és az Amerikai Operatőrök Egyesületének.
 
 
Forrás: Mandiner
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató