2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Biden visszavonta Trump abortuszrendeletét

Húgyosjózsi dolgozik

Ahogy arra számítani lehetett, Joe Biden amerikai elnök múlt heti beiktatása után azonnal elkezdte eltörölni elődjének legmegosztóbb elnöki rendeleteit. A Fehér Házban töltött első napján visszaléptette az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezménybe, feloldotta a többnyire muszlim többségű országokra vonatkozó beutazási tilalmat, és leállíttatta a nagy tiltakozó akciókat kiváltó, Kanada és az USA közötti Keystone XL olajvezeték építését. Csütörtökön pedig a demokrata párti elnök egy olyan intézkedést tett semmissé, mellyel Trump kizárta az állami támogatásokból azokat a kül- és belföldi civil szervezeteket, melyek a világon bárhol végrehajtandó terhességmegszakítást kínáltak ügyfeleiknek, netán támogatnak ilyen beavatkozásokat.

Biden a rendelet eltörlésének aláírása után azzal indokolta a lépést a Fehér Házban megjelent tudósítóknak, hogy a rendelet „a nők egészsége elleni támadás” volt. Az intézkedés egyébként tökéletesen tükrözi az amerikai politikai megosztottságot, ugyanis a még Ronald Reagan elnök által 1984-ben kiadott, az amerikai közbeszédben csak „Mexico City Policy”-ként ismert rendeletet minden republikánus elnök megerősíti és kiterjeszti, majd minden demokrata elnök felfüggeszti.

Kritikusai szerint az abortuszellenes rendelet amellett, hogy sérti a nők reprodukciós jogát, súlyos csapást mér olyan külföldi civil szervezetekre, melyek tevékenységi területükön az abortusz lehetőségének megteremtése mellett egyéb karitatív tevékenységeket is folytatnak. A Donald Trump által 2019-ben bevezetett szigorításokkal együtt ugyanis mintegy 9,5 milliárd dollárral jutott kevesebb a civil szervezetek olyan projektjeire, mint a HIV-fertőzöttek kezelése, a gyerekeknek biztosított védőoltások vagy pedig egy vízhiányban szenvedő régiók ivóvízellátásának biztosítása. Emellett azért érdemes megjegyezni, hogy egy polgárháborús övezetben, ahol tömegesen fordul elő nemi erőszak és emiatt az egyáltalán nem kívánt terhesség, az abortusz egyáltalán nem egy istentől elrugaszkodott dolog. Az amerikai konzervatív kormányzatok ideológiai szigorának hatásával foglalkozó tanulmányok pedig egyöntetűen megállapították, hogy

egyáltalán nem csökkentette az abortuszok számát, ellenben a nem biztonságos körülmények között végrehajtott abortuszok számának növekedését eredményezte.

Az amerikai keresztény felekezetek a tapasztalatok ellenére hevesen tiltakoztak Biden lépése ellen, a katolikus egyház közleményében például azt írta, „sajnálatos, hogy Biden az egyik első intézkedésével támogatja az emberi élet aktív megsemmisítését”.

(CNN)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató