2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Egyedül Magyarország nem csatlakozott az EU-s tagállamok nyilatkozatához, amelyben elítélik az orosz rendőri erőszakot

Visítanak a libernyákok

Magyarország akadályozta meg az EU egységes fellépését "orosz erőszakkal" szemben.

 

 

Közös nyilatkozatban ítélték volna el az Európai Unió tagállamai, hogy az orosz rendőrök erőszakkal léptek fel a Navalnij letartóztatása miatt indult tüntetéseken.

A nyilatkozatot azonban csak 26 ország írta alá, Magyarország nincs köztük

Azért akarták, hogy mindenki aláírja a nyilatkozatot, mert csak akkor vehette volna az EU napirendre a kérdést az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) csütörtöki ülésén. „Mivel ez a kezdeményezés meghiúsulni látszik, a témát ezért az Egyesült Államok fogja felhozni a bécsi megbeszélésen” - írja a Telex.

A nyilatkozatban többek közt arról írnak, hogy mindenkinek joga van a békés gyülekezéshez, és hogy garantálni kell az újságírók szabad munkavégezését. Az aláírók felszólítják az orosz hatóságokat, hogy azonnal engedjék szabadon a letartóztatott tüntetőket és Alkeszander Navalnijt.

Természetesen a hollandiai, németországi, angliai járványügyi korlátozások ellen fellépőket, illetve a franciaországi kormányellenes tüntetőket lehet vegzálni... A hollandoknál pl. börtönnel fenyegették meg azokat, akik a kijárási tilalom ellen tiltakoztak. Ez a kettős mérce, amit már megszokhattunk az EU-tól.

3800 embert vettek őrizetbe

Szombaton több száz városban vonultak utcára Oroszországban a liberális média által felheccelt fiatalok, országszerte több mint 3800 embert vettek őrizetbe, köztük több újságírót is. Hogy milyen módon léptek fel a rendvédelmi szervek, azt jól mutatják azok a felvételek, amin a rendőrség különleges egységének (OMON) tagja teketóriázás nélkül hasba rúg egy elé lépő nőt. Ez semmivel sem különb, mint Hollandiában, ott egy tüntető, cseh nőt lőttek fejbe vízágyúval... 

Navalnij a legismertebb orosz ellenzéki felforgató, Vlagyimir Putyin fő bírálója. Az orosz hatóságok szerint most azért vették őrizetbe, mert megsérthette a felfüggesztett börtönbüntetésének feltételeit. Ha bűnösnek találják, akár három és fél év börtönt is kaphat.

Az orosz börtönszolgálat korábban Navalnij hazatérését követelte, majd amikor a politikus bejelentette, hogy Berlinből visszatér Oroszországba, a börtönszolgálat közölte, hogy azonnal őrizetbe fogják venni, amint átlépi a határt. Ez így is történt. Navalnij múlt pénteken az előzetes letartóztatásából üzente meg, hogy nem tervez öngyilkosságot és egészségi állapota kielégítő, amivel arra utalt, hogy ha hirtelen meghalna, nyugodtan gyanakodjon mindenki idegenkezűségre.

 

A Külügyminisztérium kommentálta, hogy miért akadályoztuk meg az EU egységes fellépését "orosz erőszakkal" szemben.

„Hazánk elkötelezett támogatója az olyan alapértékeknek, mint a szólás és gyülekezés szabadsága. A kérdéses felszólalás elhangzott, vagyis hazánk nem akadályozta meg azt.”
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató