2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Orbán Viktor: jövő hét elejétől megkezdődik a regisztráció alapú oltás

Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott interjújában arról beszélt, hogy azért hosszabbították meg a járványügyi intézkedéseket, mert nemzeti felelősség van. Meghallgatták a szakembereket, mint mondta, ő is szabadulna már. Bennünket ez megvisel – mondta a miniszterelnök, aki azt is elárulta, hogy a szakemberek azt javasolták: ne áldozzuk fel az elmúlt három hónapot, ha túl korán mozdítjuk el a korlátozásokat, akkor semmibe múlik mindaz, amit három hónap alatt elértünk. Most még az óvatosságé a főszerep – hangsúlyozta. 

Minden nap 100-200 embert veszíthetünk el. A haraghoz képest a hideg ésszerűség a fontos, a döntéshozók esetében is fontos, hogy higgadtak maradjanak, és észzerű döntést hozzanak. Nem tudjuk, hogy lesz-e elég vakcina. Nyugat-Európában mindig “valamit berhelnek”, egy lépés előre, kettő vissza, aztán megint, de nekünk konzekvensnek kell maradni, és a végén ledöfjük a vírust - mondta a miniszterelnök a műsorvezető Nagy Katalin kérdésére, hogy esetleg nyithattunk volna, és az éttermeket említette meg.

Azzal kapcsolatban, hogy néhány étterem kinyit február 1-től, azt mondta: azt kérte ne tartóztassanak le senkit, ha nincs törés-zúzás, ha nincs erőszak, amit meg kellene fékezni, akkor mégiscsak szabálysértési körben vagyunk. Arra kérte a türelmetleneket, hogy ne tegyék, és nem csak azért, mert magukat sodorják veszélyes helyzetbe, de járványról van szó, ami így terjedhet – mondta. Megérti, hogy az éttermek, szállodák nehéz helyzetben vannak, ebben vannak intézkedéseik, nem mondja, hogy nincs igazuk azoknak, akik azt mondják, lassan léptek ebben az ügyben, de a kormányülésen arról döntöttek, felgyorsítják ezt. Akik működtetik ezeket az éttermeket, azokat be fogjuk zárni: először fél évre, ha megismétlődik, akkor egy évre – jelentette ki. Bízzanak bennünk, meg fogják kapni a nekik járó összeget, a kormányülésen ezek kifizetésének a felgyorsításáról döntöttek - mondta Orbán Viktor arra, hogy az éttermek, más vendéglátó helyeknek a bértámogatásnak csak egy részét 7 milliárdot fizettek ki eddig.

Minden a vakcinán múlik a gazdaságban is – folytatta. A miniszterelnök elmondta a számokat: 83-an hunytak el, 1459 fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában. A szociális otthonban élők és az őket ápolók beoltása történik most, ezzel a hét végéig végeznek is – mondta a miniszterelnök. Egy új szakasz indul: jövő hét elejétől megkezdődik a regisztráció alapú oltás. Ott is van egy sorrend: a legidősebbek, krónikus betegek, stb. Nagy kérdés hányan regisztrálnak, most nagyjából 2 millióan regisztráltak eddig.


Be fogja oltatni magát, ha rá is sor kerül, a miniszterelnök megvárja a kínai vakcinát. "Ezt a vírust a kínaiak ismerik a legrégebb óta, így valószínűleg ők is tudják róla a legtöbbet" - fogalmazott. 

Szerinte lehet majd választani a vakcinák közül, ha pont olyan nincs, amit választana valaki, akkor a sor végére írják és majd értesítik. Fontos, hogy más helyekről, ahol már kipróbálták, bevált, és az egészségügyi szakembereink is megvizsgálták, ezeket a vakcinákat is forgalomba tudjuk hozni – mondta Orbán. 

"Gyáva dolog"

A gyöngyösi polgármesterről is kérdezte Nagy Katalin, aki soron kívül oltatta be magát.

Orbán Viktor erre azt mondta, “senki se boldog ettől”, megérti, hogy mindenki félti az életét, de illendő, helyes, és jogi szempontjától is fontos, hogy azok kapják meg az oltást először, akik veszélyben vannak.

Az gyáva dolog lett volna, ha a kormány az elején oltatta volna be magát.

A jog alapján a büntetés is szóba kerülhet, de ő nem a büntetés hangján szeretne beszélni - mondta Orbán Viktor.

Nézi a brüsszeli perpatvart, onnan nem érkezik elég vakcina. A szerb példa inspiráló számára, itt vannak a “hónunk alatt”, ők kínai vakcínával is oltanak, és Szerbia is nagyon jól áll oltásban. Ők az előszoba, mindennap jelentést kér és kap a szerb tapasztalatról, ezt be fogják építeni a magyar oltási helyzetbe- mondta.

Arra a kérdésre, hogy mikor jöhet a kínai és orosz vakcina Magyarországra, azt mondta: ma vagy holnap szerződni fognak a kínaiakkal a beszállításról, ha a kínai vakcina nem jön, akkor március elejéig 880 ezer embert tudunk beoltani, úgy, hogy 21 naponként megkapják a második oltást, a kínaival ezt megkétszerezhetik, ha jön orosz, akkor pedig még inkább felgyorsul a folyamat – részletezte. Húsvétkor a nyitás különböző kérdéseiről lehet már beszélni. Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta, hogy a következő hónapban 500 ezer kínai vakcína érkezhet.

Orbán az uniós beszerzésekkel kapcsolatban azt mondta: ez egy buborék, nem tudjuk, mi történik, vannak-e politikai vagy üzleti játszmák. Mint mondta, meg lehet feszíteni, hogy hozott egy döntést arról – azt sem zárja ki, hogy meg is érdemli -, legyen közös beszerzés és szétosztás. A miniszterelnök úgy fogalmazott: "tudtuk", hogy ez azt is jelenti, hogy a döntéshozatal részleteit nem látjuk majd, annyit tud számonkérni, hogy legyen fair a szétosztás rendje. Így viszont rá kell állnunk a másik lábunkra. A vakcina nem lehet politikai kérdés, ez nem nyugat vagy kelet kérdés - véli. 

Forrás: ATV

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató