2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Másfél millió forintra büntették a vasárnapi tüntetés szervezőit

Fejenként 500 ezer, összesen 1,5 millió forintra büntették a vasárnapi budapesti tüntetés szervezőit – ezt Ecsenyi Áron, a korlátozások elleni demonstráció szervezője és a Le az Adók 75%-ával Párt elnöke mondta egy Facebookra feltöltött videóban.

 

Ecsenyi szerint gyűlés tartása és gyűlés szervezése miatt büntette őket a „kommunista hatalom”. Azt is mondta, hogy ez nem tántorította el őket attól, hogy hétfőn újabb tüntetést szervezzenek a koronavírus miatti korlátozások ellen.

Vasárnap a Hősök terén pár százan gyűltek össze a meghirdetett tüntetésre. Ecsenyi Áron és testvére, Szilárd, valamint egy harmadik társuk főként elkeseredett vendéglátósokat várt az eseményre, és arra buzdították az üzlettulajdonosokat, hogy hétfőn tömeges üzletnyitással gyakoroljanak polgári engedetlenséget.

Ecsenyi Áron kommunistának nevezte a korlátozó intézkedéseket, és kevesellte a bértámogatást, illetve sokallta annak adótartalmát. Miközben a szervezők felszólalása után újabb szónokok beszéltek a megafonba, a rendőrök igazoltatni kezdték a résztvevőket, mivel a rendezvény sérti a gyülekezési jogot a veszélyhelyzet idejére felfüggesztő rendeletet.

 

Ezután a rendőrök a szervezők és a tömeg közé álltak egy sorfalat alkotva, és lassan elkezdték kiszorítani az embereket a térről. A tömeg ezután feloszlott, kisebb csoportokban álldogáltak még néhány tucatnyian, minden csoportot igazoltattak a rendőrök. Beszámolók szerint akiket igazoltattak, azok szóbeli figyelmeztetést kaptak gyülekezésért, és azt mondták nekik, hogy ha még egyszer elkapják őket ezért, akkor eljárás indulhat ellenük.

Ezután hamar elszivárogtak a résztvevők a térről, az egész esemény egy órán belül lezajlott. Atrocitás nem történt, néhány bekiabáláson kívül senki nem tanúsított ellenállást a rendőrökkel szemben, a police.hu vasárnap esti közleménye szerint összesen hat emberrel szemben kellett intézkedni.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató