2024. május 08. - Mihály
EUR : 389.06
USD : 361.45
Időjárás ikon17°14°

Trump fia: letiltották apámat, az Egyesült Államok elnökét, akkor kit nem tilthatnak ki?

A napokban jelentette be egyébként Donald Trump Jr., hogy csatlakozott a Telegramhoz, és arra buzdította támogatóikat is, hogy kövessék példáját.

Érvelése szerint:

A Big Tech cenzúra egyre rosszabbá válik, és ha ezek a zsarnokok letiltották apámat, az Egyesült Államok elnökét, akkor kit nem tilthatnak ki?

– írta a Twitteren.

Hozzátette: “szükségünk van egy olyan helyre, ahol szabadon beszélgethetünk. Ezért csatlakoztam a Telegramhoz."

Mint arról korábban részletesen írtunk, igencsak felborzolta a kedélyeket, amikor Donald Trump profiljait blokkolták.

A közösségi felületek korlátozása rámutatott arra, hogy mekkora erővel vannak jelen a felhasználók életében a technológiai nagyvállalatok, akik gyakorlatilag bármikor megszüntethetik a digitális szabadságot, tilthatnak vagy törölhetnek bármilyen tartalmat az online felületekről. Mindezek után egyre nagyobb figyelem irányult a személyes adatok védelmére is, miközben a “betonbiztosnak” titulált Telegram presztízse ugrásszerűen nőtt, az egy évvel ezelőtt még a Kreml által blokkolt orosz üzenetküldő csatorna a digitális szabadság jelképévé vált. Nos, úgy látszik, már ez sem olyan biztos, mint ahogyan azt gondoltuk eddig.

A Vadhajtások oldala ITT található! 

Beperelte egy csoport az Apple-t, akik azt követelik a cégtől, hogy távolítsák el a Telegram nevű csevegőszolgáltatást a kínált alkalmazások közül. A Washington Post szerint ez egy újabb nyomásgyakorlás lehet a Parler törlése után. Emlékezetes, hogy az Apple és a Google az igencsak egyoldalú moderálási szabályzatukra hivatkozva tiltotta le a Parlert még januárban, majd az Amazon Web Services is visszavonta az alkalmazás szervertámogatását. A Telegram zárt, privát csevegőszobákat és nyilvános csoportokat kínál, amelyekhez bárki csatlakozhat, felhasználóiknak cenzúramentességet ígérnek.

A Parler tiltását követően a“betonbiztosnak” titulált Telegram presztízse ugrásszerűen megnőtt, bár ezek után ez a tézis is meginogni látszik. Szakemberek szerint a Big Tech óriások komoly veszélyt jelentenek a demokráciára. 

Durov egyik alapítója volt a 2006-ban elindított VKontaktye (VK) közösségi oldalnak is, amely már jóval félmilliárd feletti regisztrált felhasználójával mára Európa egyik éllovasának számít a social media területén. Durovot, aki az oroszországi választási csalások ellen tiltakozó 2011-2012-es tüntetések idején nem volt hajlandó blokkolni az ellenzéki felhasználókat, a Kremlhez közeli befektetők sorozatosan kiszorították vezérigazgatói pozíciójából, amit 2014-ben végleg elveszített. A VKontaktye fölött az ellenőrzést tavaly teljes egészében az Aliser Uszmanov milliárdos által kontrollált Mail.ru vette át. 

De a Telegramról elterjedt az is, hogy terroristák és szélsőségesek használják, így például az Iszlám Állam fegyveresei, ezt az állítást azonban leginkább a balliberális mainstream híresztelte. A felhasználók között ugyanis jelentős számmal vannak jelen konzervatívok, patrióták, jobboldali emberek, akiket más social felületekről már kitiltottak. Az Apple arra hivatkozik, hogy az amerikai hírközlési törvény 230. szakasza széles körű mentességet biztosít az online platformoknak arra, hogy mentesítsék magukat az alól, milyen tartalmakat tesznek közzé a felhasználók az általuk biztosított felületen, bár az is tény, hogy a szabályozás nem terjed ki arra, hogy milyen felhatalmazásuk van a cenzúrára. 

Az Apple szóvivője szerint a szolgáltatási feltételeik tág teret adnak az alkalmazások számára, így védik a szólásszabadsághoz való jogot.

 

Forrás: Pestisracok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató