2024. május 09. - Gergely
EUR : 389.63
USD : 362.62
Időjárás ikon21°13°

Ujhülye ötlete: oltási fejpénzt adna a háziorvosoknak a kommunista

Ujhelyi István (MSZP) szombat délelőtt megint nem bírt magával, és előállt új, nagyszabású terveivel. Most azért lobbizik, hogy a háziorvosok fejpénzt kapjanak minden, általuk beoltott személy után. Az Európai Parlament közegészségügyi tanácsának tagja három pontban foglalta össze a kormánynak címzett követeléseit.

Ujhelyi szombat délelőtt tartott rendkívüli sajtótájékoztatót, amelyben azt követeli a kormánytól, hogy a háziorvosok kapjanak fejpénzt minden beoltott ember után. Miután az MSZP-politikus „egyeztetett” a szakma képviselőivel, és kiokoskodta, hogy a Covid-19 elleni vakcina nem kötelező oltás, és nem a társadalombiztosítást terheli, gondolt egyet és három javaslatot nyújtott be a kormánynak pártja nevében: az első, hogy minden beoltott ember után ötezer forint fejpénzt kapjanak a háziorvosok. Ujhelyi azzal számol, hogy egy orvosnak a tömeges oltási szakaszban napi 20–50 főt kell ellátnia, azaz könnyű kikalkulálni, hogy a napi díjazás 250 000 forintra is rúghat a csúcsidőszakban. Arról nem tett említést, hogy egy strapabíróbb orvosnak havonta ez összeg egymillió forint plusz bevételt is jelenthet, míg egy idősebb kolléga számára megoldhatatlan terhet jelentene ez a tempójú munka. Arról sem esett szó, hogy a képviselő honnan szándékozik előteremteni ezt az összeget, mihez akar hozzányúlni a költségvetésben, és hogyan kárpótolná azokat a szakembereket, akik bár oltanának, de vagy nincs sok betegük, vagy az oltási kedv nem akkora a körzetében, hogy ők is hasonló pénzösszeghez jussanak hozzá.

Ujhelyi az oltási pontokon dolgozóknak is többletjuttatást adna a túlórákért. Érvelését alátámasztandó, előhúzta a „bezzegrománia”-kártyát, Romániában ugyanis harminc lejt kapnak az orvosok minden regisztrált koronavírusos beteg után. Aztán folytatta a sort Írországgal, ahol huszonöt euró jár oltásonként a szakembereknek, és plusz tíz euró minden covidos eset mellé. A franciáknál – ahol az oltakozási kedv harmatgyenge, és oltóanyagból is hiány van – 5,4 euró jár minden vakcina beadásakor. Németországban nincs fejkvóta, van helyette óradíj a túlórákért, az injekciók beadása és a többletregisztrációs feladatok miatt.

Az utolsó követelés már elhangzott pár napja. Az MSZP-s politikus átlátható, átgondolt oltási tervet kér számon a kormányon. Ezzel kapcsolatban tudunk mi is segítséggel szolgálni: a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján minden adat, részlet a vakcinációval kapcsolatban megtalálható.

Forrás: Pestisracok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató