2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Éric Zemmour indulhat a 2022-es francia elnökválasztáson

A francia jobboldali véleményvezér komolyan gondolkozik a jelöltségen. Marine Le Pen nem örül.

A francia jobboldali véleményvezér, Éric Zemmour indulhat a 2022-es francia elnökválasztáson – írja a Le Point a L’Expressre hivatkozva.

A Figaro időről időre nagy vihart kavaró publicistájának több cikkét szemlézte már a Mandiner, így például az 1968-as eseményekről vagy a koronavírus-járványról szóló szövegeit.

Augusztusban egy interjúban Zemmourt politikai ambícióiról kérdezték, ekkor így felelt: „Vegyesek az érzéseim. Lenyűgöznek az olyan történelmi személyiségek, mint Napóleon, akik valódi értelmiségiek vagy írók voltak, és a cselekvés emberévé átlényegülve hatalomra jutottak. Úgy érzem ugyanakkor, hogy azzal szolgálok a legjobban, amit most csinálok. Publicistai és írói munkámmal tudok naponta elérni valamit.”

A L’Express információi szerint Zemmour bizalmasaival jelenleg az indulás lehetőségeit méri fel. Xavier Bertrand és Robert Ménard politikusok is állítják: a publicista komolyan gondolkodik a jelöltségen. A cél az lenne, hogy egy táborba tereljék a Republikánusok és a Nemzeti Tömörülés csalódott szavazóit.

Zemmournak a CNews nevű tévécsatornán műsora van, amit minden este 800 ezer francia követ, s ahol már egyfajta elnökjelölti programot kezdett vázolni – hangsúlyozza a L’Express. Így a francia demográfiai helyzet javítását célzó javaslatokat tett: eltörölné a ius solit, vagyis azt, amikor valaki egy állam területén való megszületésével szerez ottani állampolgárságot; emellett például a második és a harmadik gyerek után segélyekkel növelné a születésszámot.

A L’Express állítja: márciusban a www.jesignepourzemmour.fr nevű webcímen Zemmour melletti aláírásgyűjtést indítanak el a publicista hívei, hogy megalapozzanak a kampányának. Maga az újságíró nem tett még egyértelmű nyilatkozatot az ügyben.

Marine Le Pen – aki, mint nemrég megírtuk, sokkal jobb esélyekkel mérkőzhet meg 2022-ben Emmanuel Macronnal, mint négy éve – mindenesetre nincs elragadtatva Zemmour terveitől. Egy magánbeszélgetésben állítólag azzal kommentálta a dolgot, hogy más az, amit akarunk és amit tehetünk, elvégre ő is Miss France akart lenni, amikor fiatal volt.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató