2024. május 17. - Paszkál
EUR : 386.16
USD : 355.15
Időjárás ikon15°10°

Joe Biden bombázókkal üzent Vlagyimir Putyinnak

Az Egyesült Államok első alkalommal küld B-1-es bombázókat Norvégiába. Ezzel adta Moszkva tudatára az amerikai kormány azt, hogy az amerikai haderő jelen lesz a stratégiai jelentőségű északi sarkköri régióban és meg fogja védeni szövetségeseit bármilyen orosz agressziótól – írja a CNN.

Az Egyesült Államok négy amerikai B-1-es bombázót küldött Norvégiába nagyjából 200 fős személyzettel együtt, amelyek három héten belül már bevetésre is kerülnek a térségben. A bombázók elsősorban az Oroszországtól északnyugatra található nemzetközi légtérben, illetve az északi sarkkör között teljesítenek küldetéseket. Mivel eddig az Egyesült Királyság területéről hajtottak végre hasonló akciókat, a mostani lépés eredményeképpen az Egyesült Államok sokkal gyorsabban tud majd reagálni lehetséges orosz agresszióra, vélik a katonai tisztségviselők.

Az amerikai védelmi minisztérium attól tart, hogy Oroszország elvághatja az Egyesült Államokat a térségben lévő természeti erőforrásoktól és akadályozhatja a régió tengeri úton történő elérését.

Joe Biden már korábban kijelentette, hogy kész keményebben fellépni Moszkvával szemben, mint elődje, Donald Trump. Ezt támasztja alá az is, hogy a múlt hónapban, Vlagyimir Putyinnal folytatott telefonbeszélgetése során az amerikai elnök kritizálta az orosz vezetést a közelmúltban történt kibertámadások és Alekszej Navalnijt feltételezett megmérgezése miatt.

Forrás: Portfolio

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató