2021. november 29. - Taksony
EUR : 367.69
USD : 326.4
Időjárás ikon

Felavatták Torgyán József budapesti emléktábláját

Emléktáblát kapott a néhai Torgyán József, az első Orbán-kormány földművelési és vidékfejlesztési minisztere. A táblát – amely Széri-Varga Géza szobrászművész alkotása – a politikus tisztelői által létrehozott Dr. Torgyán József Emlékére Alapítvány állíttatta a politikus egykori házánál.

Az eseményen beszédet mondott a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt (FKGP) egykori elnökének özvegye, Cseh Mária, aki Nagy István jelenlegi agrárminiszter levelét olvasta fel a jelenlevőknek. Az agrártárca vezetője szerint, ha a helyzet úgy kívánta, akkor Torgyán József dörgedelemmel állt ki a meggyőződése mellett, máskor pedig sziporkázó humorral teremtett konszenzust a közélet legvitásabb kérdéseiben. Emlékeztetett:

a néhai pártelnök oly korban vállalta az agrártárca vezetését, amikor a rendszerváltás után mindent újra kellett építeni a hazai mezőgazdaságban.

A Cseh Mária által felolvasott levél szerint „Torgyán József azért küzdött, hogy jogszabályokkal védje és erősítse a rendszerváltás éveiben rendkívül kiszolgáltatott magyar gazdatársadalmat”. – Nagyrészt ennek is köszönhető, hogy a magyar agrárium szereplői az EU-s gazdák méltó versenytársává váltak, termékeikkel éppúgy megállják a helyüket a piacokon, mint a külföldi versenytársaik – idézte az agrárminiszter szavait Torgyán József özvegye.

A megemlékezés után Cseh Mária a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott, hogy ez a tábla emléket állít annak a küzdelemnek, amelyet néhai férje a vidék felzárkóztatásáért vívott.

Az özvegy elmondta, hogy egy dokumentumfilmet szeretnének létrehozni Torgyán József életéről, valamint egy szobrot szeretnének elhelyezni a Vajdahunyad váránál.

Az eseményen rövid beszédet mondott Torgyán Attila, a néhai pártelnök fia. – Az utókor elismeri, hogy nemcsak az ellenzéki kerekasztalnál, hanem a rendszerváltásnál, sőt, az 1998-as kormányváltáskor is óriási dolgot tett Torgyán József – mondta a néhai miniszter fia. Kiemelte: az egykori földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter elkülönítette az eszmék harcát az emberektől: harcolt eszmékért, komoly küzdelmeket vívott, vérig sértett embereket, de egy nagy politikai csata után is testvérként ment oda mindenkihez, és ezt sokan félreértették – mondta. Hozzátette: tisztelte, szerette az embereket.

Rövid beszéddel készült Sinóros-Szabó Botond professzor, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, aki úgy értékelt, Torgyán József nemzetjobbító, az embereket szolgáló politikus volt. Közölte:

Torgyán József volt, aki új stratégiai utat jelölt ki a vidék fennmaradásáért, felemelkedéséért.

A professzor hangsúlyozta, hogy ezen stratégia mentén, melynek jelszava a fenntartható fejlődés volt, „megépültek Magyarország első biodízel üzemei, felépült Európa legnagyobb bioreaktora, és sorra épültek a biomassza hőerőművek”.

Torgyán József féregírtó beszéde:

Forrás: Magyar Nemzet

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató